A Vince-napi hagyományt élesztette fel a Széki Borrend Egyesület Magyarszéken. Szent Vince a szőlősgazdák idő-meghatározó szentje. Ha a napján olvad a hó, bőséges termés várható.

A kezdeményezés szárba szökkenésére garancia lehet, hogy számos polgármester, köztük Kárpáti Jenő Magyarszék vezetője, és a települések – Kárász, Szászvár, Hosszúhetény, Magyarhertelend, Bodolyabér – boregyesületei is jelen voltak.

Rosner Zsolt, helyi plébános megáldotta a szőlővesszőket a Széki Borrend Egyesület tagjaival. A cél, hogy megmozgassák a térség boros gazdáit és felélesszék azt az ősi mesterséget, amely a 19. században virágzott. Akkoriban a területen 137 szőlősgazda foglalkozott borászattal, fejenként 2504 litert termeltek, melynek legnagyobb felvásárlója a Pécsi Egyházmegye volt. Jelenleg a két hegyoldalon (Magyarszék – Németszék) 20-25 gazda foglalkozik borászattal. A közeljövő tervei egy 20 hektáros pincészet kialakítása a településen.

A farkasordító hidegben először a Magyarhertelendi Bordal Kör strófái, azután a Magyarszéki Német Nemzetiségi Fúvós Zenekar dallamai alapozták meg a hangulatot a baráti beszélgetéshez és a forraltborozáshoz.

A szőlővesszők megáldás után a megjelent egyesületek képviselői szalagot tűztek a Vince-botra, mely szimbolizálja a Vince-napi kezdeményezést a települések között. A tervek szerint a vándorbot árnyéka alatt, minden évben más településen áldják meg a borszőlőt.

A fúvós zenekar játékával kísérte a borászokat, akik a havas tájon átsétáltak a plébánia alatt található bortrezorba, ahol kötetlen beszélgetéssel folytatódott a Vince-nap.