Tizenegy napirendi pontot tárgyalt a Komlói Bányász Horgász Egyesület évindító küldöttgyűlésén a Nemzetiségek Házában.

A napirendi pontok előtt a megjelent 40 egyesületi tag egy perces néma csenddel adózott a tavaly decemberben elhunyt egyesületi elnök, Ambrus József emléke előtt.

Bugyi Sándor megbízott elnök összefoglalója elején kiemelte a MOHOSZ és KBHE között létrejött alhaszonbérleti szerződést, mely szerint 2030-ig horgászati célra, gondozásra bérbe veszi a mecsekpölöskei tavat. Az ezzel járó kötelezettségek a tó és környezetének rendben tartása, valamint őshonos fajok telepítése, évi 200kg/Ha mennyiségben.  A tavalyi esztendő egyik sikere, hogy hosszú évek után sikerült süllőt telepíteni a Sikonda I-es és a mecsekpölöskei tavakba. A csuka telepítése viszont az országos hiány miatt nem valósulhatott meg 2018-ban. A múlt év szeptemberében bevezetésre került a plasztik horgászkártya, melyről már korábbi cikkünkben írtunk.

A 2018-as évben 123 mázsa betelepített hal, valamint 2000 darab süllőivadék várta a három tóban a horgászokat. Ez a szám a 2017-es esztendőhöz képest 20 mázsával több.

Az egyesület igyekezett a két helyszínen egyenlően elosztani a betelepíteni kívánt halakat, de a mérleg nyelve Sikonda felé billent 40 kilogramm többlettel. Jobban elmélyülve a számokban Mecsekpölöskére 300 kilogramm kétnyaras ponty lett telepítve. A visszafogott pontyok átlagsúlya 2,25 kilogramm. Összes 6811 kilogramm – 3037 darab – pontyot fogtak ki a horgászok. Harcsából 17 darab akadt horogra, átlagsúlyuk 5,2 kilogramm volt.  A süllőkből 45 darabot fogtak a tavalyi évben, 65,3 kilogramm összsúllyal és 1,5 kilós átlagsúllyal. Csukából 15 darab nem tudott ellenállni a csali csábításának, átlagsúlyukat 1,9 kilogrammra jegyezték az egyesületnél.

Említésre méltó egy „nagyfogás” is, a Sikondai I-es tóból egy 22 kilogrammos harcsával birkózott meg egy horgász. A mecsekpölöskei harcsák azonban nem nőttek ilyen nagyra 2018-ban, 8 kilogrammos átlagsúlyukkal elmaradtak a sikondai társaiktól.

A halak mérlegelését követően a pénzügyi napirendek is terítékre kerültek. A küldöttség megszavazta az éves tagdíj 1000 forinttal való emelését, így a horgászok a társadalmi hozzájárulással együtt 5000 forint éves tagdíjat fizetnek 2019 januárjától.

Az összkiadás 71%-t – 8,6 millió forint – fordította haltelepítésre az egyesület, amelyet jól tükröznek a visszafogási adatok is. A beszámolóban hangsúlyozták, hogy 25 éves viszonylatban is a legmagasabb összeg, melyet haltelepítésre fordítottak a KBHE-nél.

A sok félreértés miatt az engedélyek díjait is ismertetették a megjelenteknek: Az állami horgászengedély és a tagdíj együttes 9200 forintos alapdíjához hozzáadóik a horgász által kiváltott – 20 halas – 30.000 forintos, 30 halas – 40.000 forintos – területi engedély. A beszámolóban kiemelték, hogy aki nem végez társadalmi munkát, annak ellentételezése az említett összegekhez hozzáíródik. A tévhittel ellentétben nem tartalmazza azt az engedély ára.

A küldöttgyűlésen elhangzott az is, ha valaki 30 napot teljesít egyesületi halőrként, az visszakapja az év elején kiváltott területi engedélyének összegét.

A tavalyi év és a mostani esztendő költségvetésének tárgyalása után ismertetették az új horgászrendet, mely öt pontban változott 2019-ben: Ezentúl nem csak a kijelölt parkolóhelyen lehet megállni a gépjárművel, hanem a horgászhely mellett is, azzal a feltétellel, hogy a halőr kérésére köteles a csomagtartót megmutatni a horgász. Továbbá köteles a környezetvédelmi előírásokat betartani. Az egyesület a technika fejlődése miatt megtiltotta a tavakon a halradar használatát.   Egyébiránt megszűnt az éjszakai napijegy, helyette bevezetésre került a 24 órás napijegy. Területjeggyel rendelkezők október 1-31-ig 05-22 óráig horgászhatnak. A haltelepítés napján nem kell abbahagyni a horgászatot, csak a kijelölt határokon kívül, a telepítéstől távolabb kell folytatni azt.

Tavasszal lejár a vezetőség mandátuma, így tisztújítás lesz az egyesületnél. A jelölőgyűlés az egyesület 200 aktív tagjának – akik rendelkeznek területi jeggyel – egybehangzó véleménye alapján jelölte  Bugyi Sándort elnöknek, Bogdán Lászlót ügyvezető elnöknek, Kiss Józsefnét titkárnak Hovorka Bélánét gazdasági vezetőnek, Lehőcz Tamást horgászmesternek, Kiss Attilát versenyfelelősnek, Morber Zoltánt a felügyelő-bizottság elnökének. A szavazásra a március 22-én kerül sor.