A magyar kultúra napja alkalmával rendezett városi ünnepségen adták át „Komló Város Közművelődéséért” elismerést. Az idei díjazott a Fekete Láng Érdekvédelmi Egyesület és Hidasi Tiborné (képünkön) volt.

A Himnusz keletkezésének 196. évfordulójának tiszteletére rendezett városi ünnepség a Himnusz eléneklésével kezdődött. Az ünneplő közönség Dr. Szabó Szabolcs, a Komló Pedagógus Kamarakórus karnagyának dirigálásával adta elő Kölcsey Ferenc és Erkel Ferenc művét.

Ünnepi beszédében Polics József, Komló polgármestere felhívta a figyelmet arra, hogy himnuszunk – legyünk bárhol a világon – összeköt bennünket, egyetlen magyar embert sem hagy érintetlenül.

Városvezetőnk hangsúlyozta: „A magyar kultúra bennünk van, minden szavunkkal, cselekedetünkkel alakítjuk azt, melynek megőrzése, továbbadása mindannyiunk kötelessége, hisz csak így válhatunk a világ kultúrájának egyenrangú részeseivé.”

Városunk kulturális életéről szólva a köszönet hangján szólt: „Az elmúlt években számos rendezvénnyel megmutattuk ország-világnak, értékteremtő munka folyik Komlón. Külön köszönöm a résztvevők elhivatottságát, mindennapi helytállását és erőfeszítését, melyet annak érdekében tesznek, hogy egyre többen éljék meg hagyományainkat.”

A magyar kultúra napja alkalmával rendezett ünnepségen városi elismeréseket adott át Polics József polgármester és Bareithné Benke Nikolett alpolgármester.

A cigány tánc és zenekultúra területén végzett több évtizedes értékteremtő és értékőrző, a hagyományok ápolásában való kiemelkedő tevékenységéért, a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek kultúrába való bevonásáért, a számos díjért, melyekkel gazdagították Komló városát Komló Város Közművelődéséért elismerést érdemelt ki a Fekete Láng Érdekvédelmi Egyesület. A díjat Orsós Ferenc művészeti vezető, az együttes alapítója vette át.

A kompetencia alapú oktatásban, a drámapedagógia területén végzett innovatív, kiemelkedő oktatási közművelődési munkájáért a város kulturális rendezvényein tanítványai rendszeres fellépéséért a gyerekek életében a kultúra, az iskolán kívüli ismeretszerzés szerepének szem előtt tartásáért Komló Város Közművelődéséért díjat a Gagarin iskola pedagógusa, Hidasi Tiborné érdemelte ki.

Az idén 5. évében jubiláló „Év Ásza” díjat a kultúra egymástól két távol eső területére ítélték oda. A díjakat a Közösségek Háza, a Színház- és hangversenyterem vezető munkatársai, Horváth Lászlóné és Deáky Péter adta át.

Az „Év Ásza” díjat idén Ladányi Lívia művészetpedagógus, a Nagy László Gimnázium tanára vehette át. Az indoklás szerint a díjazott a Minden más fesztivál költészetnapi poéma kiállításának megalkotásáért, melyben a gimnázium tanulóival a fiatalok versekhez, költészethez fűződő kapcsolatának formabontó újra értelmezésével egyedülálló produktumot hozott létre. Emellett számos színházi műsor díszlettervezőjeként kreatív, egyéni, kivételes hangulatot teremtett.

Az Év Ásza másik díjazottja a Miners – Komlói Bányász szurkolói induló, a díjat a produkció megalkotói – Stemler Ronnie és Pénzes Szabolcs – vették át. A komlói kézilabda szurkolók közössége városunk kivételes értéke. A díjazott dallal is kifejezik a város, a csapat és a közösség iránti szeretetüket és elhivatottságukat.

Az ünnepségen jelentették be, hogy a magyar kultúra napja alkalmából a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében rendezett ünnepségen kóruskategóriában a Komlói Pedagógus Kamarakórus vehette át a 2018-as KÓTA-díjat.

A Színház és Hangversenyterem – a Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál Alapítvány támogatásával elkészítette Tóth Ferenc „Történetek a muzsikáról” című előadás-sorozatának videóváltozatát. A sorozat első példányát Aranyos László, a projekt ötletgazdája adta át a 90. születésnapját tavaly decemberben ünneplő Tóth Feri bácsinak, melyek után a nézőközönség megtekinthette a videó előhangját, melyen a Liszt Ferenc-díjas karnagy a város- és hazaszeretetről mesélt a soron következő generációknak.

Az ünnepi műsorban a Him Singers Énekegyüttes, a Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola kórusa, Korbuly István, a Komlói Munkáskórus, a Nagy László Gimnázium Csajogányok kórusa, a Komlói Pedagógus Kamarakórus és Tóth Gábor lépett közönség elé.

A műsor végén a közönség Makráné Kónya Melinda dirigálásával elénekelte Kodály Nagyszalontai köszöntőjét. Az ünnepség zárásaként elhangzó Esti dalt Tóth Feri bácsi vezényelte.

Hiegl ZsoltKiemelt hírekKözéletKultúraA magyar kultúra napja alkalmával rendezett városi ünnepségen adták át „Komló Város Közművelődéséért” elismerést. Az idei díjazott a Fekete Láng Érdekvédelmi Egyesület és Hidasi Tiborné (képünkön) volt. A Himnusz keletkezésének 196. évfordulójának tiszteletére rendezett városi ünnepség a Himnusz eléneklésével kezdődött. Az ünneplő közönség Dr. Szabó Szabolcs, a Komló Pedagógus Kamarakórus...