A magyar kultúra napja alkalmával rendezett városi ünnepségen adták át „Komló Város Közművelődéséért” elismerést. Az idei díjazott a Fekete Láng Érdekvédelmi Egyesület és Hidasi Tiborné (képünkön) volt.

A Himnusz keletkezésének 196. évfordulójának tiszteletére rendezett városi ünnepség a Himnusz eléneklésével kezdődött. Az ünneplő közönség Dr. Szabó Szabolcs, a Komló Pedagógus Kamarakórus karnagyának dirigálásával adta elő Kölcsey Ferenc és Erkel Ferenc művét.

Ünnepi beszédében Polics József, Komló polgármestere felhívta a figyelmet arra, hogy himnuszunk – legyünk bárhol a világon – összeköt bennünket, egyetlen magyar embert sem hagy érintetlenül.

Városvezetőnk hangsúlyozta: „A magyar kultúra bennünk van, minden szavunkkal, cselekedetünkkel alakítjuk azt, melynek megőrzése, továbbadása mindannyiunk kötelessége, hisz csak így válhatunk a világ kultúrájának egyenrangú részeseivé.”

Városunk kulturális életéről szólva a köszönet hangján szólt: „Az elmúlt években számos rendezvénnyel megmutattuk ország-világnak, értékteremtő munka folyik Komlón. Külön köszönöm a résztvevők elhivatottságát, mindennapi helytállását és erőfeszítését, melyet annak érdekében tesznek, hogy egyre többen éljék meg hagyományainkat.”

A magyar kultúra napja alkalmával rendezett ünnepségen városi elismeréseket adott át Polics József polgármester és Bareithné Benke Nikolett alpolgármester.

A cigány tánc és zenekultúra területén végzett több évtizedes értékteremtő és értékőrző, a hagyományok ápolásában való kiemelkedő tevékenységéért, a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek kultúrába való bevonásáért, a számos díjért, melyekkel gazdagították Komló városát Komló Város Közművelődéséért elismerést érdemelt ki a Fekete Láng Érdekvédelmi Egyesület. A díjat Orsós Ferenc művészeti vezető, az együttes alapítója vette át.

A kompetencia alapú oktatásban, a drámapedagógia területén végzett innovatív, kiemelkedő oktatási közművelődési munkájáért a város kulturális rendezvényein tanítványai rendszeres fellépéséért a gyerekek életében a kultúra, az iskolán kívüli ismeretszerzés szerepének szem előtt tartásáért Komló Város Közművelődéséért díjat a Gagarin iskola pedagógusa, Hidasi Tiborné érdemelte ki.

Az idén 5. évében jubiláló „Év Ásza” díjat a kultúra egymástól két távol eső területére ítélték oda. A díjakat a Közösségek Háza, a Színház- és hangversenyterem vezető munkatársai, Horváth Lászlóné és Deáky Péter adta át.

Az „Év Ásza” díjat idén Ladányi Lívia művészetpedagógus, a Nagy László Gimnázium tanára vehette át. Az indoklás szerint a díjazott a Minden más fesztivál költészetnapi poéma kiállításának megalkotásáért, melyben a gimnázium tanulóival a fiatalok versekhez, költészethez fűződő kapcsolatának formabontó újra értelmezésével egyedülálló produktumot hozott létre. Emellett számos színházi műsor díszlettervezőjeként kreatív, egyéni, kivételes hangulatot teremtett.

Az Év Ásza másik díjazottja a Miners – Komlói Bányász szurkolói induló, a díjat a produkció megalkotói – Stemler Ronnie és Pénzes Szabolcs – vették át. A komlói kézilabda szurkolók közössége városunk kivételes értéke. A díjazott dallal is kifejezik a város, a csapat és a közösség iránti szeretetüket és elhivatottságukat.

Az ünnepségen jelentették be, hogy a magyar kultúra napja alkalmából a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében rendezett ünnepségen kóruskategóriában a Komlói Pedagógus Kamarakórus vehette át a 2018-as KÓTA-díjat.

A Színház és Hangversenyterem – a Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál Alapítvány támogatásával elkészítette Tóth Ferenc „Történetek a muzsikáról” című előadás-sorozatának videóváltozatát. A sorozat első példányát Aranyos László, a projekt ötletgazdája adta át a 90. születésnapját tavaly decemberben ünneplő Tóth Feri bácsinak, melyek után a nézőközönség megtekinthette a videó előhangját, melyen a Liszt Ferenc-díjas karnagy a város- és hazaszeretetről mesélt a soron következő generációknak.

Az ünnepi műsorban a Him Singers Énekegyüttes, a Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola kórusa, Korbuly István, a Komlói Munkáskórus, a Nagy László Gimnázium Csajogányok kórusa, a Komlói Pedagógus Kamarakórus és Tóth Gábor lépett közönség elé.

A műsor végén a közönség Makráné Kónya Melinda dirigálásával elénekelte Kodály Nagyszalontai köszöntőjét. Az ünnepség zárásaként elhangzó Esti dalt Tóth Feri bácsi vezényelte.