A mesterség alapjainak és fortélyainak elsajátítása a célja Kincses Ágnes, a Díszítőművészeti Műhely vezetője által ősszel indított hímző szakkörnek. A jelentkezők már féltávnál tartanak, a munka januárban folytatódik. Fotó: Czeti Ádám

A Közösségek Házában otthonra lelt kézműves tanulók először azzal a sokoldalú láncöltéssel találkoztak Kincses Ágnes szakkörén, amivel számos tájegység mintáját – zsinórmintákat, szentistváni vizitke motívumokat, erdélyi hímzéseket – elkészíthetik. Ezután a komádi lepedőminta következett, melyhez alátöltött lapos hímzés öltéseit kellett elsajátítani a fiataloknak, majd a keresztszemes hímzéssel búcsúztak az évtől. Az ifjú tanoncok az év végére találkoztak a takácsvászonnal, ami egy sűrűbb szövésű textil, de már haladó tűforgatóknak.

A szakkör decemberben féltávhoz érkezett, a munka januárban folytatódik a szálöltéssel. A terv az, hogy az elkészült darabokat – a műhely által készített délszlávi díszöltésekkel együtt – egy kiállításon tárják az érdeklődők elé.