Jubileumi hangversennyel ünnepelte 40 éves fennállását a Komlói Pedagógus Kamarakórus. A rendezvényen kollégák, egykori kórustagok, barátok és az együttes tisztelői ünnepeltek együtt a magyar kórusmuzsika meghatározó szereplőjével a Komló Színházban.

 A jubileumi műsor előtt Horváth Éva igazgató, a házigazdák nevében köszöntötte a kórust és vezetőjét, a hetvenedik életévét taposó dr. Szabó Szabolcsot, majd tolmácsolta dr. Hoppál Péter, Komló és térsége országgyűlési képviselője, miniszteri biztos és Nagy Ernő, a kórus egyik alapító karnagya jókívánságait. Utóbbi internetes üzenetében a következőket írta: „Szívesen emlékszem vissza az együtt töltött évekre, a kezdő lépésekre Szabolccsal, a kórus alapítására. Az Esti dalt veletek együtt fogom énekelni.”

Az ünnepi gondolatok sorát Polics József, Komló polgármestere kezdte, aki egyben köszöntötte a jubileumi koncert napján 90. életévét betöltő Tóth Feri bácsit, a komlói és a magyar kórusmuzsika meghatározó személyiségét.

„Kellenek Feri bácsik, kellenek Szabolcsok és sok olyan ember, aki szívügyének tekinti, amit csinál” – kezdte ünnepi beszédét városvezetőnk. A kórus az ország és a világ számos pontján fellépett – a nevükben is benne van Komló –, de sohasem feledték, hogy honnan indultak. Köszönöm azt a sok-sok élményt, amit az embereknek nyújtottak. Amit elterveztek, azt mindig magas színvonalon teljesítették – folytatta.

„Komlón is van egy olyan értő közönség, aki a kórus által képviselt értékteremtő műfajt nagyra értékeli. Az ilyen értékekre pedig minden magyar embernek szüksége van” – fejezte ki köszönetét Polics József.

Kertész Attila, a Kórusok és Zenekarok Országos Szövetsége és a Magyar Kodály Társaság képviseletében köszöntötte a jubiláló kórust.

„Egyértelmű, hogy a Komlói Pedagógus Kamarakórus a magyar kóruskultúrának kiemelkedő szereplője. Évtizedek óta járják Európát, mindenütt biztosítottak bennünket arról, hogy olyan szinten képviselik a magyar és európai kóruskultúrát, hogy Komlónak és hazánknak nagy hírnevet szerezzenek – mondta a karnagy, majd a magyar nemzeti kultúra szolgálatában kifejtett munkásságáért elismerő oklevelet adott át dr. Szabó Szabolcsnak, a kórus vezetőjének.

Dr. Szabó Szabolcs válaszában arra biztatta a közönséget, hogy alakítsák úgy az életüket, sorsukat, hogy az éneklés még beleférjen. Majd hozzátette: „ha Czanik Jutka néni annak idején nem mondja azt, hogy a régi Úttörőházba bemehetünk, ott lesz próbatermünk, akkor most nem állnánk itt.”

Ezt követően a kórus életében szerepet játszó segítőket köszöntötték a kórustagok.

Az ünnepi hangversenyen a kórus vendége volt a Szekszárdi Kamarazenekar Földesi Lajos vezetésével.

A jubileumi hangversenyen többek között Palestrina, Mendelssohn, Monteverdi, Rahmanyinov, Bach, Kodály, Bartók és Mozart művei csendültek fel a Komlói Pedagógus Kamarakórus előadásában.