A közelmúltban vehette át aranydiplomáját dr. Csernavölgyi Judit, a komlói véradóállomás vezetője. A főorvosnővel karrierről, a véradásról és a szabadidejéről beszélgettünk.

Dr. Csernavölgyi Judit már kiskorától tudatosan készült az orvosi pályára, a Janus Pannonius Gimnázium után egyenes út vezetett az orvosi egyetemre, ahol 1968 szeptemberében végzett.

Az első munkahelye a Sikondai Éjjeli Szanatórium volt. A szakvizsgát követően – 1972-ben – a Komlói Rendelőintézeti Laboratóriumnak a vezetőjeként folytatta pályáját egészen 1996-ig. Ebben az időszakban vonták össze a kórház és a rendelőintézet laboratóriumát, mely eseményt követően a főorvosnő a véradó állomáson kezdte el új feladatait. Az intézmény vezető pozícióját a mai napig dr. Csernavölgyi Judit főorvosnő tölti be, akinek elmondása szerint nagyon megtetszettek a komlói körülmények, és pécsiként is szívesen ingázik a két település között.

A szakmával kapcsolatban elmondta, hogy olyan véradóbázist örökölt, ahol 800 egység vért vettek le évente. Az ideális persze ennél nagyobb szám lett volna, hiszen az elvárt mennyiség a teljes lakosság 5%-a, amely a járásban élő 60 ezer emberből 3 ezer véradó lenne. Ezek a számok már tükrözték a bányabezárás utóhatásait. A nagyüzemek – bánya, Carbon, varrodák – korában az 5000 egység/év volt a megszokott levett mennyiség a véradóállomáson. Az azért aláhúzandó, hogy a Dél-dunántúli régióban a komlói állomás mindig túlteljesíti az elvárt kvótát.

A főorvosnő a komlói véradókat is méltatta. Az, hogy 50 éve ingázik ki Komlóra, nagyban köszönhető az itteni véradók hozzáállásának. Mint mondja: nagyon fontos a személyes kapcsolat, hiszen rendkívüliek azok az emberek, akik a „sajátjukat” adják ellenszolgáltatás nélkül, akár a szabadnapjaik rovására is.

Dr. Csernavölgyi Judit a komlóiak különleges természetének bemutatására felidézett egy korábbi esetet, amikor egy szülésnél komplikáció adódott, és hirtelen kilenc egység vérre volt szükség. A ritkának számító AB negatív vérrel rendelkező lakosok az első telefonhívásra elindultak a kórházba, hogy megmentsék a kismamát.

A munkát egy kissé nehezítik az újonnan létesült plazmaközpontok, ahol pénzt kínálnak a véradók plazmájáért, amiből később gyógyszert tudnak előállítani a cégek.

A pécsi kollégákkal viszont jó a kapcsolat. A vércsere bevett dolog, hiszen a lejárathoz közel – az utolsó 10 nap – elküldik Pécsre, amelyért cserébe friss vért kapunk, a megyeszékhelyen pedig azonnal felhasználják. Komló büszke lehet, hogy műtét még nem maradt el vérhiány miatt.

A legutóbbi Adventi Véradáson 110 egységet sikerült levenni. Az állomás munkatársai a helybeni és a kitelepült véradásokat is próbáljak személyessé tenni – például legutóbb zsíros kenyérrel, vöröshagymával és forralt bor felszolgálásával.

A munkán túl Csernavölgyi Judit leginkább a kertészkedésben talál megpihenést; emlékezetesek a balatoni vakációk is, mellettük az unokázás tölti ki szabadidejének nagy részét.