Az év utolsó hónapjában a Belső Tűz Egyesület a multikulturalizmus jegyében rendezett kiállítást a Nemzetiségek Házában.

A teremben a 175 gyermekrajzból közzétett munkák mellett Kakas József kosárfonó mesterségének termékei és Krausz Bernadett és lánya, Krausz Piros mézeskalács remekművei is a nagyközönség elé kerültek.

József a kosárfonást édesapjától tanulta, és már 8 éves kora óta űzi a mesterséget. Elmondása alapján nincs két egyforma kosár, mint ahogy nincs két egyforma hajlítás, két egyforma vessző sem. Egy kosár tízezer mozdulattal születik meg, magán viseli készítőjének kézjegyét, sorsát.

Krausz Bernadett Cserszegtomajra járt az Ékesédes-műhelybe, ahol Vargáné Orbán Anikótól tanulta ki a mesterséget, amit lányával továbbfejlesztettek, és kialakították saját kézjegyüket.

Tomics Annamária, a Belső Tűz egyesület elnöke köszöntő beszédében elmondta, hogy minden évben cigány alkotók és művészek munkáit állítják ki az év vége felé, azonban idén tovább gondolták a hagyományt, és más nemzetiségek munkái is helyet kaptak kiállításukon.

„Fontos, hogy mindenki ismerje saját kultúráját, hisz ez identitásunk része, de az is nagyon fontos, hogy elismerjük, tiszteljük egymás kultúráját” – tette hozzá az egyesület vezetője.

Polics József polgármester kiállítás-megnyitó gondolataiban felidézte azokat az időket, amikor a kiállított termékeknek inkább használati értéke volt, mintsem eszmei. A mai korban már mindent készen tudunk megvásárolni a boltokban, és ha engedjük, elvesznek ezek az ősi mesterségek.

A kiállításon felléptek a Szent Bernadett Katolikus Óvoda óvodásai, a Felsőszilvási Általános Iskola 3. osztályos diákjai és a Kenderföld-Somági Általános Iskola diákjai.