2019-től kerül bevezetésre a Magyar Horgászkártya. Az új plasztik alapú dokumentum január 1-től váltja ki a jelenlegi, papíralapú horgászigazolványt.

A horgászkártya egy bankkártya méretű, QR-kóddal ellátott plasztik kártya lesz. Az adatokat felhő alapú rendszereken fogják tárolni, ezzel pontos nyilvántartást vezetve a horgászok számáról, tagsági adatairól. Ennek segítségével jóval könnyebbé válhat a horgászati adminisztráció.

Bugyi Sándor, a Komlói Bányász Horgász Egyesület ügyvezető elnök elmondta, hogy a kártya kiváltása több előnnyel is jár, egyebek mellett automatikusan egy alapbiztosítást is tartalmaz. Az egyesületi tagsággal nem rendelkező horgászok és a gyermekek részére azonban nem kötelező a kiváltása.

A MOHOSZ honlapján (mohosz.hu) lehet regisztrálni. Annak a horgásznak, akinek nincs internet hozzáférése, az a szilvási Favorit horgászboltban kaphat segítséget a regisztrációban. De a KBHE székhelyén (Kossuth L. utca 101.) is igényelhető digitális kártya.

Horgászkártya nélkül tehát januártól nem lehet horgászni, ám igyekezni kell a kiváltással is, hiszen az országban közel 440 ezer horgász van, de csak 20 ezer kártyát tudnak heti viszonylatban legyártani. Így előfordulhat, hogy a késlekedés miatt valaki csak a nyár folyamán juthat a horgászkártyához. Bugyi Sándor azonban megnyugtatott mindenkit, a regisztráció során kapott regisztrációs lap már jogosít a horgászatra.

A kártya egyszeri, a teljes, 5 éves érvényességi időre szóló regisztrációs díja 1.732 Ft + ÁFA, azaz 2.200 Ft lesz. A regisztráció elindításához minden esetben szükség van adóigazolványra, személyi igazolványra, valamint lakcímkártyára.