A Borbála Hét záró napján megáldották az új kegyeleti helyként szolgáló keresztet a komlói temetőben.

Soltész Miklós államtitkár, dr. Udvardy György megyéspüspök, dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő és Polics József polgármester is részt vett a komlói temetőben felállított kereszt átadóünnepségén.

A Vass Dénes ötlete alapján megvalósuló projektet a Komlói Temetkezési Kft., a Komlóért Egyesület, valamint Komló Város Önkormányzata támogatta.

A Himnusz elhangzását követően Almajer Fanni 8. osztályos tanuló Reményik Sándor költeményével adta át a szót polgármesternek.

Polics József polgármester ünnepi gondolatai között a temető 1961-es megnyitása óta eltelt 57 évre hívta fel a figyelmet, ennyi idő telt el ugyanis, hogy egy nagykereszt helyet kaphatott a sírkertben.

„Bár sok változat született meg a tervezőasztalon – amit ezúton is szeretnék megköszönni a városüzemeltetési irodának -, az összes az 1937-ben átadott templomunk motívumait vette alapul. A kereszténységbe és az értékrendjébe vetett töretlen hitünket szimbolizálja ez a közel 5 méter magas fagyálló, tömör mészkőből készült kereszt” – vázolta városvezetőnk a szimbolikus mű elkészültének részleteit.

Soltész Miklós államtitkár beszéde elején megemlékezett az aznap elhunyt képviselőtársáról, Hirt Ferencről, aki tolószékesként sok ezer ember életét képviselte a parlamentben. Köszönettel fordult Komló városához, hogy megépítették ezt a keresztet, ezzel is üzenve; ameddig Európában, számos helyen rombolják a kereszténység jelképét, addig hazánkban, Komlón kereszteteket és templomokat újítunk fel – utalt a nemzetközi és a hazai helyzetre az államtitkár.

A rendezvény zárásaként dr. Udvardy György megyéspüspök megáldotta a sírkert keresztjét.