Átadták a Jánosi Engel család felújított emlékszobáját a Helytörténeti Gyűjteményben. Újabb kiadvány tiszteleg a komlói bányászat 200 éve előtt. 

A Légúti Betegek Komlói Egyesületének Szent Borbáláról szóló műsorát követően hivatalosan is kitárta ajtaját a múzeumban kialakított Jánosi Engel család emlékszobája.

Az emlékszoba az intézmény infrastrukturális fejlesztésének harmadik lépcsőfoka volt. Első körben kialakításra került a bányászati kiállítóterem 2016-ban, a második lépcsőfok a természettudományi gyűjteményt ékesítő Mecseki Jurassic park kialakítása, a Komlosaurus carbonis reflektorfénybe állítása volt, melyet a bányavirágok színes ásványvilága című kiállítása követett. A Kubinyi Ágoston programból megvalósuló kincseink előtti „főhajtások” az emlékszoba kialakításával folytatódtak.

A szobában megtalálható a mindenkori bányaigazgatók szobáját díszítő – az Engel-művekben készült – intarziás fabútor, valamint az eddig a raktárban várakozó korabeli festmények is.

Steinerbrunner Győzőné a köszönet hangján fordult azokhoz a helyi vállalkozókhoz, akik a korhű szoba kialakításában részt vettek. Külön köszönet illeti Takács Péter festőművészt, aki kölcsön adta festményét az alkalomra, illetve Czukor Lászlónak és Czukorné Panta Marikának is hálásak vagyunk, akik díjnyertes agancsokat biztosítottak a szoba atmoszférájának megteremtéséhez.

Polics József polgármester a 2013-ban lerakott koncepciót idézte fel, amely a könyvtár és múzeum épületének teljes infrastrukturális átalakítását jelentette. Ahogy mondta, mindent a Dínóbirodalomra épített fel az elképzelés, mely szoros kapcsolatban áll a bányászattal. A megvalósítást, mint a Lego-t, darabonként illesztettük össze különböző források segítésével – tette hozzá a városvezető.

„A komlói kőszénbányászat története 1812-2000” címmel mutatták be Jäger László könyvét. A szerző röviddel a rendezvény előtt hunyt el, így már nem tudott részt venni kötetének bemutatóján.

A könyv nem éppen szakmai, sokkal inkább elbeszéléseket tartalmaz a komlói bányászat közel 200 éves történetéből. Jäger László, a bánya egykori műszaki-fejlesztési főmérnöke saját tervezésű aknatornyát tette a könyvének borítójára. Vass Dénes és Grünvald Mátyás egykori munkatársaik vállaltak magukra a feladatot, hogy ismertetik a könyvet és megköszönik a támogatóknak, hogy nyomdába került az emberöltőket felölelő mű.

Az estét Kanizsai László amatőr kutató zárta, aki az őskori bányákról tartott előadást Komló területén. A 30 ezer évre visszanyúló előadás diavetítéssel színesítette a kutató.

Szent Borbála előestéje bányászuzsonnával – zsíros kenyér, forralt bor- zárult a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjteményben.