Négy előadó adott mélyebb betekintést Komló város értékeibe a 2018-as Településtörténeti Konferencián.

Szarka Elemér, a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület ügyvezető elnöke moderálásában négy előadást hallhatott a közönség a Borbála Hét programjába tartozó 28. Településtörténeti konferencián.

Vámos Ágnes, a Nagy László Gimnázium igazgatónője mutatta be az iskola történetét, a mai intézményéhez vezető hosszú utat. Kincses Ágnes, népi iparművész, a Komlói Díszítőművészeti Műhely vezetője tárta a közönség elé az 1978 óta működő műhely múltját és jelenét, az asszonyok hónapról hónapra végzett lelkes munkáját. Gazdasági vizekre evezve, Erdősi Ferenc ügyvezető igazgató a PI-ER Kft. 26 éve működő, világszinten is szerteágazó tevékenységi körét mutatta be a konferenciának. Legvégül az „Év ősmaradványa 2019” címet nemrégiben elnyerő Komlosaurus carbonis-t és a Mecseki Jurassic parkot vette nagyító alá dr. Henn Tamás muzeológus.

„Örülök, hogy a kezdetben tudományos tematikára épített konferencia az életünket közvetlenül érintő előadássorozatokká fejlődött át” – hangzott el Polics József polgármester köszöntő gondolataiban. Városvezetőnk megjegyezte: a településtörténeti konferencia témái jól tükrözik a komlói akaraterőt, talpraesettséget, amivel Komló bármilyen helyzetből talpra tudott állni.

A konferenciát 1991-ben Erdődy Gyula, egykori múzeumvezető indította útjára. 1995-ig ő volt az, aki ennek a rendezvénynek az alapjait letette. Az akkoriban még egész napos konferenciák reflektorfényében leginkább a tudomány témaköre állt. Azt követően a helytörténeti múzeum vezetésével megbízott Jakab Józsefné vette át a konferencia stafétabotját mintegy 15 esztendőre. Ezek az alkalmak már könyvbemutatókat, kiállításokat, filmvetítéseket és több témakörből előadásokat tartalmaztak.  Nyugdíjba vonulásakor három intézményt – a természettudományi-, helytörténeti gyűjtemény és a könyvtár – vontak össze, melynek vezetője Végh Ildikó lett, aki tovább folytatta az ismeretterjesztő előadások szervezését.  Mára ez a feladat Steinerbrunner Győzőnére, a jelenkori vezetőre hagyományozódott, aki a hosszú évtized óta partner Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesülettel és az önkormányzattal – új lendületet adott a településünk értékeit rendre felmutató konferenciának.