A Magyar Gyermekmasszázs Egyesület által alkalmazott és közvetített módszer kidolgozása Vimala McClure nevéhez fűződik.

Vimala 21 évesen Észak-Indiában, egy kis árvaházban dolgozott, és a szegénység, a sanyarú körülmények ellenére megtapasztalhatta az érzelmek és értékek gazdagságát. A nagyobb lányok kisebb társaikat masszírozva lelki békét és harmóniát teremtettek önmaguk és egymás számára. Később, maláriában megbetegedve maga is megtapasztalhatta a masszázs gyógyító hatását. Élményeinek és saját gyermekei masszírozásakor szerzett tapasztalatai hatására alkotta meg a babamasszázs módszerét: az ősi indiai masszázs, a svéd masszázs, a reflexológia és a jóga elemeinek ötvözetét.

– Milyen kedvező hatásai vannak a masszázsnak?

babamasszazsnet– Jótékony hatást gyakorol az emésztő-, légző-, keringési és idegrendszerre, az izmok működésére, valamint segíti a hasfájós csecsemőket is – mondja kérdésemre Meszaricsné Szekeres Kata védőnő. – A babamasszázs sokkal többet jelent a kicsinek a puszta testi örömnél vagy a fizikailag érzékelhető pozitív hatásoknál; segít megőrizni egészségét, testi-lelki jólétét. A szülőnek pedig erősíti az önbizalmát, az anyai érzéseit, az apák pedig lehetőséget kapnak arra, hogy babájukat masszírozva közelebb kerüljenek gyermekükhöz, s ezzel elmélyíthessék a köztük kialakuló kötődést.

– Tehát jelentős mélységekbe vezet egy egyszerű masszázs?

– A pszichológusok szerint a kötődés a fogamzástól induló,az egész személyiséget érintő és az egész életre kiható meghatározó kapcsolat két ember között. A kiegyensúlyozott anya-gyermek, szülő-gyermek viszony érzelmi, kötődési biztonságot ad, és feltétele a későbbi társkapcsolatok megfelelő alakulásának.

– Hány hónapos csecsemővel legideálisabb eljönni a foglalkozásokra?   

– 2-8 hónapos kor között a legideálisabb, a babamasszázs-tanulás csoportosan történik egyszerre 5 család számára, és a tanfolyam időtartama 5 héten keresztül heti egy óra.   

– Mikor lesz a következő foglalkozás?

– November 25-én (csütörtökönön) 15-16 óráig a Kossuth L. u. 103. szám alatt, a volt SZTK épületben. A tanfolyamon szükséges eszközök: 1 db polifóm matrac, 2 db törölköző, babaolaj. Jelentkezni telefonon a 20/475-4793-as számon lehet.