Több, a megyében található település mellett Komló is otthont adott az Interreg V-A, B Light projekt harmadik fordulója előtti ismertető előadássorozatnak.

Az előadások célja, hogy a megyében található kis- és középvállalkozók megismerjék a térség gazdasági helyzetét, a vállalkozási lehetőséget és az említett projektben rejlő potenciált. A B Light projekt a horvát határmenti térségek vállalkozóit ösztönzi a nemzetközi együttműködésre. A pályázatot angol nyelven kell beadni, közösen a külföldi partnerrel. Fontos, hogy az elképzeléseknek innovatív, újszerű megoldásokat kell tartalmazniuk, de az az üzleti élet bármely területéről érkezhetnek a pályázatok. A vállalkozók 180 ezer euros összegre pályázhatnak, melyből a támogatás 135 ezer euro. A pályázat a tervek szerint 2019. januárjában nyílik meg, és márciusig lehet benyújtani. A Baranya Megyei Önkormányzat cége, a Baranya Megyei Fejlesztési Ügynökség koordinálásában lévő pályázatról bővebben a www.bmfu.hu weboldalon olvashatnak.

A megyei elnök és számos polgármester, valamint a térség vállalkozói is jelen voltak az ismertetőn. Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő és Polics József polgármester is üdvözölték az egész megyére kiterjedő fejlesztésösztönző lehetőséget.

Madaras Zoltán a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, aki szintén a vállalkozói szférából érkezett kiemelten fontosnak nevezte az ehhez hasonló törekvéseket, hogy helyzetbe kerülhessenek a térség válallkozói. Céljaként egyebek mellett Baranya megye fejlesztését, valamint a magyar-horvát kapcsolatok további erősítését jelölte meg.

A képviselő dicsérté a Komlón elvégzett 8 éves munkát és a projekt kapcsán is megjegyezte, van mire építenie a városnak.  A jól bevált recept a településfejlesztések vonatkozásában, ha az állam, az önkormányzatok és a vállalkozók szorosan együttműködnek, egymás között új hidakat alakítanak ki. A kormány a helyi vállalkozások erősítésével kívánja elősegíteni egy település népességmegtartó folyamatait – tette hozzá.

Bejárva az országot őszintén mondhatom, kiemelkedő Komló infrastrukturális fejlődése, amelyet az elmúlt 8 évben produkált. Komlón megvan az a kreatív önkormányzat és városvezetés, amely jól ki tudja aknázni a kormányzat által kínált lehetőségeket. 2016 óta több külföldön dolgozó tért haza, mert számára normalizálódtak az egzisztenciális feltételek a térségben. Mondom ezt úgy, hogy egy düsseldorfi fizetéssel nem tudunk versenyezni, de ha mérlegre teszik az általuk fontosnak vélt értékeket, akkor már több esetben Magyarország felé billen a mérleg nyelve – tudtuk meg a képviselőtől.

Polics József, Komló polgármestere: Ez a program a határon átívelő KKV szektorról szól. Olyan vállalkozásokról, akiknek a befizetett adójából jól tudnak működni városok, önkormányzatok vagy éppen az állam. Nem véletlen, hogy az uniós források több mint a fele ennek a szektornak szól, hiszen a kis és középvállalkozókat kell megerősíteni, úgy, ahogy Komló is teszi, illetve tenni fogja. Ehhez szükség van azonban a vállalkozóra és azok víziójára, amihez mi támogatást fogunk adni, ahol tudunk. Örülök, hogy a megyei vezetés az ügy mögé állt, jól felismerve a kapcsolatot, hogy a területfejlesztés magával hordozza a vállalkozások szárba szökkenésének a lehetőségét is.