A pécsi Janus Pannonius Múzeum és a Komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény közös szakmai nap keretében délelőtt Pécsen, délután Komlón cserélt eszmét a múzeum- és könyvtárfejlesztés témakörében.

Steinerbrunner Győzőné, a helyi intézmény vezetője és Polics József városunk polgármestere köszöntötte a szakma képviselőit.

Elsőnek egy a Rica, rica kukorica… Tájházi program az óvodások helyi fejlesztéséért című mintaprojektbe pillanthattak bele a megjelentek. Ahogy Poór Gabriella elmondta, a Hosszúhetényi Tájházban a foglalkozások az óvodáskortól a felsőoktatásig terjedő korosztályt is meg tudják szólítani. A tapasztalat, hogy a romantikával átszőtt népi hagyományok már nehezebben fogadhatók be a 21. század generációinak, ezért igyekeznek modern köntöst adni a foglalkozásokra, amennyire csak lehet – tudtuk meg a szakembertől.

Schalpha Anett, a Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Szent Bernadett Tagóvodájának vezetője hangsúlyozta, hogy nagyon jó a kapcsolat az óvoda és helyi múzeum és könyvtár között. Az ebben évben felújított Szent Bernadett Tagóvoda ( a korábbi belvárosi ovi) 80 éves fennállása folyamán mindig a helyi értékek megőrzésére, ápolására és azok továbbadására nevelte gyermekeit. Az intézmény 2016 óta a Pécsi Egyházmegye fenntartásába került, amivel párhuzamosan a hitoktatás mellett kiegészült a német nyelv oktatásával, és hagyományainak ápolásával. Ehhez a profilhoz tökéletes illeszkedik a Kincses Kultúróvoda 2017 program is, melynek köszönhetően 60 óvodás élvezhette azt a 15 foglalkozást, melyet a múzeum munkatársai állítottak össze. Bár a program támogatása egy évre szólt, az óvoda közösségének annyira megtetszett a tapasztalat útján való tanulás, hogy a fenntartó további két évre támogatja az évi 15 múzeumi, 10 kézműves foglalkozást, valamint a 3 színházi előadást a gyerekeknek – tudtuk meg a beszámolóból.

Az előadások után dr. Henn Tamás muzeológus mutatta be az intézményük keresztmetszetét, a helyi és a nemzetközi tapasztalatokat. Végül a vendégek tárlatvezetésen tekinthették meg az intézmény egészét.