A cukorbetegség (diabetes) a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait. Az e kórban szenvedő emberek száma világszerte emelkedik, és ez alól hazánk sem kivétel.

Magyarországon a cukorbetegek száma 600 ezerre tehető, és ugyanennyi, aki nem tud róla, hogy beteg. 1991 óta az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Cukorbeteg Szövetség november 14-én, az inzulin felfedezője Frederick Grant Banting orvos születésnapján tartja a Diabétesz Napját.

Ezen a napon számos felvilágosító programot szerveznek, ezzel is megpróbálják felhívni az emberek figyelmét arra, milyen veszélyei lehetnek a betegségnek. Szakemberek úgy vélik, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére,valamint a gyermekek egészségügyi nevelésére, mert a betegek növekvő száma arról is tanúskodik, hogy a kór az egyre fiatalabb korosztályokat sem kíméli.

Városunkban 1600-1800-ra tehető a cukorbetegek száma, de 1994 óta van egy klub, amely megpróbál minden segítséget megadni. A klubnapokon szűrővizsgálatokat végeznek, és minden alkalommal más-más témában előadásokat tartanak az érintettek és az érdeklődők részére egyaránt.