A selmecbányai hagyományokon nyugvó rituálé keretében búcsúztak Komlón bányászathoz köthető személyiségektől az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Mecseki Részlegének Komlói Csoportja (OMBKE) által rendezett ünnepségen.

 A több évszázados rituálét felelevenítő ünnepségen emlékeztek Komlón egykori bányásztársakra. Az OMBKE komlói csoportja által rendezett gyászszakestélyen hat egykori kollégától búcsúztak.

„A gyászszakestélyek hagyománya Selmecbányáról származik. Ha meghalt egy bányászember, akkor kollégái együtt búcsúztak el tőle. A hagyomány szerint a gyászszakestélyen sötétben eléneklik a „Gyászindulót”, majd méltatják az elhunyt érdemeit. Lassan elkezdik ütögetni az asztal széléhez kupájukat, az elnök vezényszavára ekset isznak, majd egyetlen csapással összetörik korsójukat, hogy abból már senki ne tudjon inni. A korsó fülét fekete szalaggal átkötve őrzik. A szakestély résztvevői a szakestély után két hétig nem jelennek meg mulatozásokon és nyilvános helyeken.”

Vass Dénes (felső képünkön), a szakestély elnöke (Praeses) elmondta, hogy harmadik éve elevenítik fel a Selmecbányáról származó hagyományt Komlón. Eddig 12 főtől köszöntek el a rituálé szerint, idén pedig hat bányászathoz köthető személyiségtől vesznek búcsút életútjuk felidézésével.

A harmadik gyászszakestélyen Lovai István (állami díjas csapatvezető vájár, Komló díszpolgára), Kovács Jenő (a Pécsi Bányakapitányság főmérnöke), Ruzsinszky László (okleveles bányamérnök), Wilk János (gépészmérnök, Kossuth-bánya műszaki vezetője), Dr. Iván László (az 501-es iskola igazgatója) és Kaposvölgyi József (általános mérnök) munkásságára és életútjára emlékeztek a jelenlévők. Gyászbeszédeket Radics Kálmán, Guth Ferenc, Krajnyák József, Schnirer László, Bogdán László és Balás László mondott.