A múlt héten komlói delegáció látogatott a franciaországi Eragnyba, ahol megünnepelték a 25 éves testvérvárosi kapcsolatot.

Az Oise folyó partján fekvő település polgármestere Thibault Humbert és küldöttsége tavasszal élvezhette Komló vendégszeretetét, amit egy faültetéssel koronáztak meg a francia város nevével fémjelezve az Eszperantó téren.

Ígéretünkhöz híven mi is ellátogattunk egy delegációval Eragnyban, ahol három napot töltött a Polics József polgármester, Bareithné Benke Nikolett alpolgármester-asszony és a Szarka Elemér önkormányzati képviselő által vezetett küldöttség. Továbbá a Nagy László Gimnázium tanulóival együtt 50 fő élvezhette egy hétig testvérvárosunk miliőjét.

A párizsi városnézés után a polgármesteri hivatalban fogadták a komlói küldöttséget, ahol egy a testvérvárosi kapcsolatról szóló, a helyi újságban megjelenő bekeretezett újságcikket vehetett át városunk polgármestere.

A helyi múzeumban a magyar tudósokról szóló kiállítást tekinthették meg a komlóiak, majd az eragny-i rendőrséget és az óvodát is meglátogatták városunk képviselői.

A búcsúesten a francia házigazdák énekkel kedveskedtek, amit tánccal viszonoztak a komlóiak.

A két település közötti kapcsolat szárba szökkenése a 90-es évek hajnalára tehető. A Komlói Munkáskórust vezető Tóth Ferenc az Eragny szereplést követően annyit mondott az akkori alpolgármesternek: ezzel elültettünk egy magot. A válasz erre az volt: mi pedig öntözni fogjuk. A következő évben már Komlóra látogatott egy eragny-i delegáció.