A Baranya Megyei Önkormányzat „Foglalkoztatási Szövetkezés Baranya Felzárkózásáért 2020” című projekt keretein belül munkáltatói fórumot tartott Komlón.

A fórum célja, hogy eszmecserét folytassanak a térség potenciális foglalkoztatói a Paktumnak elvnevezett projekt sikeres megvalósításáról, a kiajánlható támogatásokról valamint a hatékony munkaerő-utánpótlásról.

A kistanácskozóban összeült kerekasztal-beszélgetésen dr. Kovács Katalin, a Baranya Paktum szakmai vezetője mérföldkőnek nevezte az idei év októberét, hiszen eddig a megye 146 településről 650 fő vette igénybe a több mint 2 milliárdos forrással bíró támogatási alapot. Eddig közel 300 vállalkozásnak segített a programképzéssel, átképzéssel, bér- vagy éppen munkahely-támogatással.

Polics József, Komló polgármestere sikeresnek könyvelte el a 2010-es évi 27%-os komlói munkanélküliségi ráta 8%-ra csökkenését, bár mint mondta, ez még mindig az országos átlag felett van, így még nem dőlhetünk hátra. Komló Város Önkormányzata több fronton járul hozzá a foglalkoztatottság növeléséhez: önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant ingyenesen biztosítanak a vállalkozásoknak, évi 250.000 forint vissza nem térítendő támogatás ajánlanak munkavállalónként, illetve a Nagy rét utcában és a Határ úton, kedvezményes áron – 145 ft./m2 – lehet területet vásárolni a leendő vállalkozásoknak.

Az oktatási oldalon ösztöndíjakkal próbál támasza lenni a fiataloknak Komló város a szakképzéstől az egyetemi képzésekig.

Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, hogy elsősorban nem a mamut- cégekre koncentrál a tanulmány, hanem az 50-100 fő körüli középvállalkozásokra. Hozzátette, hogy a kedvező feltételek megteremtésével háttérbe kívánják szorítani a „feketemunkát”, és a bejelentett, szerződéssel rendelkező munkavállalók táborát erősítenék meg a támogatási formákkal.

Götzerné Páva Mária, a Komlói Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője ismertette a megjelenteknek a GINOP-os pályázati lehetőségeket, melyek mind a munkáltatót, mind a munkavállalót segíti az elindulásban vagy éppen a terjeszkedésben.