Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján tartottak városi ünnepséget Komlón, ahol Polics József polgármestere emlékezett a 62 évvel ezelőtti ismert és ismeretlen hősökre.

„Ma 1956 ismert és ismeretlen hőseire emlékezünk, azokra, akik kiálltak a szabadságért, a függetlenségért. Egy normális életért, sokszor fegyvertelenül vagy a csak saját maguk által készített fegyverrel sem féltek szembenézni a tankokkal. Az összefogás erejével megtorpanásra kényszerítették a világ egyik legnagyobb katonai erejét” – nyomatékosította a több mint hat évtizede történtek példátlan hősiességét Polics József polgármester.

Felhívta a figyelmet arra, hogy október 23-án együtt volt a nemzet és egyet akart, a sztálinizmus felszámolását. A változás 1956-ban nem fejetlenséget, nem felfordulást hozott, hanem rendet és biztonságot.

A városi megemlékezésen Polics József polgármester mondott ünnepi beszédet

1956 hősei szuverén, szabad és magyar Magyarországot akartak, amely független más birodalmaktól, a várt külső segítség hiányában is erősek és eltökéltek maradtak, életüket is képesek voltak feláldozni egy olyan országért, amely kiáll magáért és nem mások döntenek sorsáról, számukra az ország szabadsága és függetlensége mindennél többet ért – utalt a megmozdulásokban résztvevők önfeláldozására.

Arra figyelmeztetett, hogy ahogy 1956-ban, úgy ma is vannak közöttünk olyanok, akik képesek saját hazájukkal szembefordulni, ők azok, akik nemzetmegmentőként tetszelegnek Brüsszelben, s közben nem a magyarságot, hanem önös érdekeiket képviselik. Ne engedjünk a megtévesztésnek, fogjunk össze ma is veszélyben lévő függetlenségünkért, ahogy tették azt elődeink 1956-ban.

„Legyünk büszkék 1956 hőseire, aki nehéz örökséget bíztak ránk, amely tiszteletet és nemzetünkért érzett felelősséget követel tőlünk, az utódoktól, legyünk méltó követőik, vigyázzunk szabadságunkra, hogy egy magyar Magyarországot tudjunk örökül hagyni a jövő nemzedékének – szólt a mai generációhoz Polics József.

A beszédet követően ünneplő közösség a Pöndöly Néptáncegyüttes „Piros a vér a pesti utcán…” című ünnepi műsorát tekinthette meg, melyet Podpácz Beáta és Kirch Zoltán tanított be a résztvevőknek.