A komlói Gazdasági Ellátó Szervezet és a Mevid Zrt. közös szervezésében első alkalommal tartottak egészségnapot kisiskolásoknak.

A Gagarin Általános Iskola tornacsarnokában otthonra találó egészségnapon 4. és 5. osztályos tanulók haladtak állomásról állomásra, hogy elmélyítsék ismereteiket a gasztronómiában. A töpörtyűtől a vitaminokig széles keresztmetszetet kaphattak a gyerekek a táplálkozásról, azon belül is a tudatos, egészséges tápanyag-bevitelről.

Polics József polgármester a gyerekek felé fordulva idézte fel azokat az időket, amikor még nem volt közbeszéd tárgya, hogy egy élelmiszer GMO- vagy éppen glutén-, laktóz mentes e. Nem kellett külön vitaminokat szednünk, hiszen étkezéseink során hozzájuthattunk azokhoz természetes módon is. Fontos elsajátítanunk a helyes táplálkozás ismereteit, hogy hosszú boldog életünk lehessen – vallotta a városvezető.

Az állomásokon különböző tudásra tehettek szert a város általános iskoláiból érkező csapatok. A folyadékbevitel fontosságától kezdve, a só és cukorfogyasztás mértékletességéig a csontépítő elemeken keresztül, érintve a hidegen sajtolt olajokat is.

Kiss Béláné GESZ vezetőnek, a rendezvény egyik életre hívójának gondolatai az egészségnap után:

A városban a közétkeztetési feladatok ellátása során szerzett tapasztalatok megtanítottak arra, hogy a közétkeztetés közügy. Nem mindegy, hogy milyen alapanyagokból készült ételeket eszünk a menzánkon. Az egészségtelen táplálkozás számos olyan betegség forrása lehet, amelyben hazánk élen jár az európai országok között. Ez befolyással van a gyermekek iskolai teljesítőképességére is. Viszont igen meghatározó, hogy a gyermek milyen étkezési kultúrával rendelkező családban él. Ha ez nem megfelelő, nehéz rajta változtatni. Ennek egyik meghatározó lehetősége a közétkeztetés. Az egészségnap gondolata is az egészséges táplálkozás érdekében fogalmazódott meg bennem.  A terv az volt, hogy megismertessük a gyermekekkel a megfelelő alapanyagokat, játékos foglalkozások, kóstolók segítségével, így téve vonzóbbá az iskolai menzákat.

Szerencsénk van, hiszen olyan főzőkonyha a partnerünk, mint a MEVID Zrt, akik minden fontos program mellé odaállnak, amely a gyermekek egészsége érdekében történik. Ez a kezdeményezés is az összefogásról szól. Minden partner, aki részt vett ezen a rendezvényen nagy lelkesedéssel, és térítés nélkül tette a jó cél érdekében. Ez úton is köszönjük Nekik.

Úgy látom, hogy a gyerekek és kísérőik is jól érezték magukat és nagyon hasznosnak találták a délelőttöt. Bízom abban, hogy elmesélik szüleiknek, barátaiknak, hogy milyen ételekkel, étkezési szokásokkal, egészséges életmódformákkal ismerkedhettek meg. Hiszen ez a nap a gyerekekért van. A gyerekek képviselik a mi jövőnket, amelyért mi felnőttek felelősek vagyunk.