Iskolánk 1959. március 21-én vette fel a Kun Béla nevet, és bő három évtizedig örvendeztették meg az alma matert tanulmányi, kulturális és sportsikereikkel a „kunbélások”.

Idővel azonban szükségessé vált a névváltoztatás, és 1991. augusztus 1-jén Nagy László Gimnázium lettünk. Azóta a „nagylacisok” sikerei adnak okot sok örömre.

A névváltás körülményeiről Brandt Tiborné tanárnő mesél, aki nemcsak tanúja volt az eseményeknek, de az ő ötlete volt a kiváló költőnk előtti tisztelgés nevének felvételével.

 

Legyen a gimnázium neve Nagy László!

 

A rendszerváltás szele, lendülete és politikai színei természetesen gimnáziumunkat is elérte. A Kun Béla név már visszanyerte politikusi színezetét. Addig sokáig a gimnáziumunk közösségét – tanárait és nagyszerű diákjait jelentette. Kunbélásnak lenni dicsőség és büszkeség volt – tanárnak, diáknak egyaránt. Senki nem gondolta mögéje a Kosztolányi – mű első sorait az Édes Anna regényből:

„Kun Béla repülőgépen menekült az országból. ….. A gépet maga a népbiztos vezette. ….. Alacsonyan szállt, alig húsz méter magasságban, úgy hogy arcát is látni lehetett. ……. Sápadt volt, borotválatlan, mint rendesen. …… Zserbókat vitt, melyekkel teletömte puffadozó zsebeit …. „

Új nevet akartunk. Olyan nevet, amit örök értékű személyiség viselt, akit egy következő politikai rendszer nem fog leváltani, vagy akiről nem fog kiderülni, hogy nem állhat mögéje egy újabb és újabb bizakodó ifjú nemzedék.

A tekintélyes történészekből álló közösség Hunyadi Mátyás nevét ajánlotta  nagy megelégedésére mindenkinek, hiszen a „Mátyás, az igazságos” kép minden generációban felébresztheti a büszke magyar hazafiúi érzést.

Mindenki, én is támogattam az elképzelést, de egy dolog zavart: ez a nagy történelmi múlttal nem igazán rendelkező bányászváros – Komló – elég szerénytelenül kérné magának a XV. század reneszánsz uralkodójának nevét és szellemiségét.

Javasoltam: legyen egy modern, dinamikus – a kötelező tantervi anyagban még nem is szereplő Nagy László – költő a mi névadónk. Elgondolkodtunk rajta, sőt megkérdeztük diákjaink véleményét is.

Képeket mutattam, verseket mondtam tanítványaimnak. meséltem a költőről, a versmondó versenyekről, amiken diákkoromban Nagy László verseit szavalhattam.

A szavazás szoros volt. Nagy László neve nyert!