habilitasbAz elmúlt években többször is beszámoltunk a Habilitas labdarúgóinak sikereiről. A csapat egyik meghatározó játékosával a 20 éves Buzás Istvánnal most arról beszélgettünk, mire készülnek 2009-ben és a távolabbi jövőben.

A fiatalember a BMÖ Nagy László szakképző intézményegységében tavaly végzett asztalosipari szerelő szakon (most ugyanott asztalosnak tanul), s úgy került a Habilitas csapatába, hogy oda járt gyakorlatra az iskolából, s egyszer megkérdezték, van-e kedve focizni. Volt, és hogy van tehetsége ehhez a sporthoz, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy azóta kihagyhatatlan a csapatból. Sőt, ottani jó teljesítménye (no meg Wágner László edző ajánlása) nyomán a magyar válogatottba is bekerült, s ott lehetett 2008-ban Manchesterben (a Berkes-testvérekkel együtt, akik szintén a Habilitas focistái) a tanulásban akadályozottak Európa Bajnokságán, ahol a 4. helyen végeztek.

– Ezzel a negyedik helyezéssel jogot szerzett a magyar válogatott  a 2010-ben, Dél-Afrikában sorra kerülő világbajnokságon való részvételre – világosít fel István, aki reméli, játékával rászolgál, hogy még akkor is tagja lehet a nemzeti 11-nek és szerepeljen a távoli ország világversenyén. – Ha sérülés, vagy más rendkívüli dolog nem jön közbe, a srác biztosan ott lesz – mondja az edzője. Wágner László szerint ugyanis Buzás István nem csak jó focista, tehetséges irányító, de vezéregyéniség is – nem véletlenül ő a Habilitas csapatkapitánya. De Dél-Afrikáig még jó másfél év van hátra, s addig azért még vár egy-két erőpróba az együttesre. Ezek közül a legnagyobb kétségtelenül az idei futsal VB lesz, melynek Csehország ad otthont, s amelyen a magyar válogatott tagjaként nagy valószínűséggel Kozsó (mert a többiek csak így hívják a fiút) is szerepet kap.

Arról, hogy neki és társainak mit is jelent és miért fontos a foci, Buzás István így foglalja össze: – Azt, hogy eljuthatunk Németországba, Angliába, Lengyelországba és – talán – Dél-Afrikába, kizárólag ennek a sportnak köszönhetjük. Jól érezzük magunkat együtt, azt csinálhatjuk, amit szeretünk, s emellett még világot is láthatunk. Hát kell ennél több?! – teszi fel a kérdést, melyre tulajdonképpen nem is várja tőlem a választ, hisz azt már ő maga és csapattársai eldöntötték…