Három ország – Finnország, Németország, Portugália – szakképzési struktúráját, gyakorlati képzését tanulmányozhatják a komlói szakképző iskola tanulói, tanárai egy Erasmus-pályázat keretén belül.

„A három célország öt rendezvényén a szakképző tanulói vehetnek részt, köszönhetően a sikeres pályázatnak.  A gépészeti szakirányon kívül kereskedelmet tanuló diákok is meglátogatják a komlóihoz hasonló profilú iskolát” – beszélt a projekt résztvevőiről Széplábi András igazgatóhelyettes.

Szeptember elején – a tanulókon kívül – hat komlói tanár töltött el egy hetet Finnországban, ahol az adott régió különböző szakképző intézményeit tanulmányozták. Naponta más-más jellegű és profilú intézményben jártak.

A következő időpont a naptárban szeptember vége, amikor három csoport indul útnak Németországba a kökönyösi középiskolából. A komlói tanulók a hegesztés, forgácsolás, lakatosmunkák elméleti oktatásán túl a gyakorlati kivitelezést is elleshetik a német cégeknél, illetve oktatási helyszíneken.

Portugáliába a négy forgácsoló tanulón túl a szakképző iskola tanárai is kilátogatnak, hogy keresztmetszetet kapjanak a portugál módszerekről, oktatási formákból.

Széplábi András igazgatóhelyettes elmondta; hogy ez rendkívül hasznos a tanulóik számára, mivel kipróbálhatják magukat egy idegen ország szakképzési rendszerében, illetve cégeinél. A tanulmányi út után az ott elkészített projektmunkájukat is be kell mutatni iskolájukban – tette hozzá.

A diákokon felül a tanárok is profitálnak a szakmai túrából, hiszen az ott tapasztalt gyakorlati módszereket már próbálják hasznosítani a komlói intézményben.