124 mintát értékelt a szakavatott zsűri az ötödízben megrendezett komlói pálinkamustrán. A pálinkák mellől – ezt minden férfi tudja – természetesen a jó pogácsák sem hiányozhattak.

A Hotel Béke sörkertjében tartották az 5. Komlói Nemzetközi Pálinka- és Pogácsa Mustra eredményhirdetését. A zsűri a hét folyamán rekordnak számító 124 mintát értékelt szigorú alapelvek alapján.

A beérkezett pálinkák értékelése előtt Jégl Zoltán, a Tisztelet Komlónak Egyesület elnöke mondott köszönetet a bírálatra jelentkezőknek, köztük a határon túlról – Boszniából, Franciaországból, Horvátországból, Romániából nevezőknek.

Páva Zoltán, a Tisztelet Komlónak Egyesület alelnöke, a mustra főszervezője a rendezvény legfőbb céljára, a kulturált pálinkafogyasztásra hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy egy kis fokú visszaesés mutatkozott a pálinkák minőségében. Ennek egyik oka vélhetően a főzésben keresendő. És az is nagyon fontos, hogy nagyon odafigyeljünk a gyümölcs minőségére is.

Dr. Gyenesei István elnök távollétében Ágotai Zoltán nemzetközi minősítésű pálinkamester foglalta össze a zsűri véleményét. Dicsérte a jó minőségű mintákat, ugyanakkor rámutatott a cefrézési problémákra, a cukrozás mértékére, nyerseségre.

Összességében a 124 minta közül 19 tétel nyert arany minősítést, 22 ezüst-, 41 bronz fokozatot ért el, míg 42 minta oklevél elismerésben részesült.

Képünkön Sápi Jenő, aki a “legjobb bányász pálinka” kategóriájában végzett mintájával az első helyen. A díjat Ágotai Zoltán adja át. Fotó: Tóth Tamás

Az zsűri döntése értelmében az idei mustrára a legjobb pálinkákat Lép Péter nevezte, a legjobb “komlói pálinka” címet Jégl Zoltán Izabella szőlőből készült mintája nyerte. A térség legjobb pálinkái Csörnyei László palackjaiban voltak. A legkiválóbb női készítésű pálinka (ágyas cseresznye) Kalló Tímea nevéhez fűződik. 2018 “legjobb bányász pálinkáját” Sápi Jenő (málna) nevezte a versenyre, míg a Mecseki Fekete Gyémánt Natúrpark kezdeményezés kupáját a több aranyérmes pálinkát készítő Jégl Norbert vehette át.

A pálinkamustrával egy időben zajlott a pogácsák megmérettetése. A Papp Attila pékmester nevével fémjelzett zsűri a legjobbnak Matyó Attiláné kacsazsíros káposztás pogácsája érte el a legmagasabb pontszámot.