A 45 éve átadott Bányász Emlékműnél hajtottunk fejet a hősi halált halt bányászok emléke előtt. A bányásztársadalom megemlékezésén ünnepi beszédet Steinerbrunner Győzőné mondott.

 „Településünk 800 éves története azt bizonyítja, hogy sohasem volt könnyű itt élni, sohasem volt könnyű komlóinak lenni” – utalt településünk rögös történelmére Steinerbrunner Győzőné, a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény intézményvezetője ünnepi beszédében.

“A bányászat fejlődése azonban nagy horderejű változást hozott – mondta, hiszen a várossá váló Komló országos hírnevét a fekete kőszénnek köszönheti. Ami nem csak megélhetést, anyagi biztonságot adott, különlegessé is tette városunkat. Arra emlékeztetett, hogy anno az ország egymilliárd forintot fektetett bele Komló építésébe, ám a város meghálálta a milliárdos befektetést. Évtizedeken át ontotta a kokszolható szenet a Dunai Vasműnek.”

„Azonban semmi sem tarthat örökké. Hiszen 1991-től sorra zártak be a bányaüzemek, és a közel 200 éves mecseki széntermelés lassan, de teljesen megszűnt. Több mint 100 év után felszínre került az utolsó csille szén, és 2000-ben befejeződött a mélyműveléses szénbányászat Komlón” – emlékeztetett a szónok az előző évezred utolsó évtizedére.

Steinerbrunner Győzőné  Őri Zsuzsanna Kötődés című versében megírt gondolataival érzékeltette valamennyiünk dacos elkeseredését a nehéz időkből: „Mégis szeretem ezt a várost, benne élek, ő én bennem; emlékeink elválaszthatatlanok”.

„Köszönet és tisztelet a bányászok munkájáért. Ugyan a komlói bányászat hétköznapi hőseinek csupán a neve található az emléktáblán, de talán a lelkük is itt bolyong, ahol minden esztendőben emlékezünk rájuk. Itt, ahol az emlékmű egyre szűkülő bányaácsolata régmúlt életüket idézi” – zárta visszaemlékezését Steinerbrunner Győzőné.

Az ünnepi gondolatokat követően bányászok hozzátartozói, egykori munkatársak, a város és a járás vezetői, testvérvárosok képviselői, politikai pártok, civil szervezetek rótták le kegyeletüket az emlékfalnál.

A megemlékezés a Bányászhimnusz dallamaival záródott.