A Roma Kulturális Alap pályázatának köszönhetően rövidesen cigány származású művészek mutathatják meg tehetségüket a nagyközönségnek Komlón. Az eseményhez más programokat is kapcsolnak a szervezők.

A roma tanodát is működtető komlói Belső Tűz Egyesület, valamint Gödre és Siklós cigány kisebbségi önkormányzata által benyújtott pályázat két képzőművész – az egykori komlói Ráczné Kalányos Gyöngyi, a bakócai származású Kalányos Gyula -, továbbá a mánfai költőnő Orsós Anna számára nyújt lehetőséget a bemutatkozásra.

Orsósné Tomics Annamária a Belső Tűz Egyesület munkatársa elmondta, hogy a pályázat keretein belül rajzpályázatot is meghirdettek általános és középiskolás diákok részére. A program célja a cigány származású tehetségek felkutatása, valamint az, hogy a pályaműveken keresztül a közönség minél jobban megismerje a cigány kultúrát és annak értékeit. A háromtagú zsűri által legjobbnak tartott műveket március 18-án – a már említett művészek anyagai mellett – ismerheti meg a közönség.

A rajzpályázattal párhuzamosan – szintén roma származású fiatalok részvételével – Ki mit tud?-ra kerül sor. Komló, Siklós és Gödre vonzáskörzetének legtehetségesebbjei – a helyszíni válogatók után – aztán április közepén lépnek közönség elé a Közösségek Házában.