A hagyományokhoz híven a Komlói Napok és Bányásznap keretében tartott ünnepi képviselő-testületi ülésen adták át Komló város idei elismeréseit. A Komlói Színházban lezajlott rendezvényen francia testvérvárosunkban működő Eragny-Komló baráti társaság képviselői vehettek át kitüntetést.

Komló 67. születésnapja alkalmából tartott ünnepségen Polics József polgármester várossá válásunkban nagy szerepet játszó bányászokra emlékezett. Hiszen napról napra ezrek szálltak le a föld alá az életüket kockáztatva, hogy felszínre hozzák azt a szenet, ami az ország gazdaságának az életet és a fejlődést, Komlónak pedig a gazdagodást és a gyarapodást jelentette.   A bányászat erejét mi sem bizonyítja – tette hozzá, hogy lassan 20 éve lesz, amikor felszínre hozták az utolsó csille szenet. A bányásznap mégis a város legnagyobb ünnepe.

Polics József városunk születésnapján beszélt a mozgalmasra sikeredett előző esztendőről, a változásokról. Egyebek mellett a soha nem látott úthálózat-fejlesztési programról, a megvalósult csatornázásról, megújuló óvodáinkról, bölcsődénkről, köztereink tervszerű korszerűsítéséről. Elkészült a Szent Bernadett Óvoda épülete, nagy ütemben folyik a Kodály iskola bővítése.  Zajlik a munkahelyteremtést célzó új ipari park kialakítása. A korábban rendezetlen, csak illegális hulladéklerakónak használt területeken napelem-parkok kialakítása. Épül a Komló-Sikonda kerékpárút.

A jövő újabb fejlesztéseket tartogat. 2018-ban 6,8 milliárd forint áll rendelkezésre fejlesztésre. Többek között megkezdődik a Szent Borbál Otthon korszerűsítése, előttünk áll a Vásárcsarnok felújítása, a Petőfi tér és Templom tér rehabilitációja, és az elhagyatott Fürdőépületet is inkubátorházként működhet tovább. A városnak nincs működési hiánya, hitelek nélkül fejleszthetünk. És ami talán a legfontosabb: a kormányzati segítség mellett külön támogatásokkal segítjük a fiatalok letelepedését Komlón.

Polics József beszédében érintette a Pécsett rendezett 68. Központi Bányásznapot, ahol Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára a hazai energetikai helyzetet és fejlesztéseket ismertette, hangsúlyozta, hogy a kormány nagyra értékeli azt a szakértelmet, szaktudást, amely a térségünkben felhalmozódott a bányászat terén, erre a tudásra, földtani kutatási projektekre alapozva a minisztérium úgy döntött: egy innovációs központot hoz létre Pécsen.

Nem szabad elmenni a város nagy rendezvényei mellett, mely mára fesztiválvárossá avanzsálta Komlót, valamint amellett, hogy a gazdasági-,a művészeti és sportéletben mind országos, mind megyei szinten egyre gyakrabban ismerik el a Komlón alkotó tehetségeket.

Polics József zárásként arra kérte a komlóiakat, hogy vigyázzunk elért eredményeinkre, hogy tudjunk mit hagyni örökül az utókornak, a megújulás mellett őrizzük meg a bányászoktól kapott értékeinket, melyek Komlói igazi titkát jelentik.

Az ünnepi testületi ülésen köszönthettük Eragny-ból érkezett barátainkat, akikkel 1993 óta tart hivatalos kapcsolat. Polics József megfogalmazása szerint: „A titok bennünk, a két település lakosaiban rejlik, akik kezdetektől fogva érezték az együttműködés fontosságát, hasznosságát. Az nem formális volt, hanem azt közösen alakítottuk, formáltuk hosszú éveken keresztül, közösen építettük fel, apró piciny téglákból, ahogy annak idején a még ma is álló  katedrálisok épültek. „

Ebből az alkalomból képviselő-testületünk KOMLÓ VÁROS NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK FEJLESZTÉSÉÉRT kitüntetést adományozott a 25 éves Komló-Eragny testvérkapcsolat ápolásában végzett kiemelkedő tevékenységéért az Eragny – Komló Testvérvárosi Kapcsolat Barátai Egyesületnek. A kitüntetést Natali Lamouroux, az egyesület  vezetője vette át Polics József polgármestertől és Bareithné Benke Nikolett alpolgármestertől.

Az ünnepség keretében adtak át városi kitüntetéseket.

„KOMLÓ VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK ELISMERŐ OKLEVELÉT” vehette át:

Komló város közbiztonságának javításáért végzett több éves példamutató munkájáért Csordás István polgárőr, a Komlói Polgárőr Egyesület tagja.

Dietetikusként és élelmezés-, és táplálkozás-egészségügyi szakértőként, a komlói közétkeztetés minőségi javulásában végzett tevékenységéért, a helyes táplálkozási szokások kialakítása érdekében folytatott, széles körben ismert publikációiért Gyuricza Ákos.

Konyhai tálalóként végzett több évtizedes lelkiismeretes munkájáért Máté Andrásné, a Kökönyösi Gimnázium Gagarin Általános Iskola dolgozója.

A település rendezésében, annak megújításában, élhetőbbé tételében végzett több évtizedes elkötelezett tevékenységéért Majoros József, a Kisbattyáni Településrészi Önkormányzat tagja.

„KOMLÓ VÁROS KÖZSZOLGÁLATÁÉRT” kitüntetést vehetett át:

A közszolgálat területén végzett 40 éves megbízható, lelkiismeretes munkásságáért, anyakönyv-vezetőként az ügyfelek iránti empatikus hozzáállásáért, sokirányú irodai és hivatali feladatainak magas szintű szakmai hozzáértéssel ellátásáért Fóris Zoltánné, a Komlói Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági és Adóiroda dolgozója.

„KOMLÓ VÁROS SPORTJÁÉRT” kitüntetést nyújtottak át:

Szinyákovics Béla komlói amatőr kerékpárosnak a sporttal, mozgással az egészségért, a gyógyulásért végzett példaértékű magatartásáért, aki kerékpártúrázóként elérte az Északi-fokot, járt Nordkappban, találkozott Rovaniemiben a lappföldi Mikulással, elérte a Cabo Da Roca-t, a Lisszabon közelében található Szikla-fokot, a kontinens legnyugatibb pontját.

„PRO URBE” kitüntetést vehetett át:

Komló város gazdasági életének területén, a modern bútorgyártásban, az üzletberendezések professzionális tervezésében és elkészítésében, a szakképzett foglalkoztatásban, és a szakmunkás tanulók vizsgára való felkészítésében végzett kiemelkedő tevékenységéért az Art-Innova Kft. ügyvezető igazgatója, Bischof Balázs.

POSZTUMUSZ „PRO CIVITATE” kitüntetésben részesült:

Huszár Zoltán, a Kökönyösi Gimnázium Gagarin Általános Iskola igazgatója, több évtizedes szakmai és humánus vezetői tevékenysége elismeréséért. A kitüntetést fia, Huszár Csaba vette át.

„PRO CIVITATE” kitüntetésben részesült:

Bogdán László, az egykori 501. sz. Szakképző Iskola tanáraként végzett négy évtizedes szakmai munkásságáért, és a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület alelnökeként, a Nemzetközi Ifjúsági Környezetvédő Táborok megszervezésében végzett kiemelkedő tevékenységéért.

Az ünnepi képviselő-testületi ülés zárásaként a Neofolk együttes “Edit Piaf – emlékestjét” hallgathatta meg.