A Múzeumkert adott otthont a „Szárba szökkenő jövőnk” elnevezésű rendezvénynek. 2015 óta az előző esztendőben született, településünkön élő gyermekek nevével jelzett Zsolnay-kalászokat helyezik évről évre vitrinekbe. Előremutató: idén az előző évinél több gyermek születését ünnepelhettük városunkban.

Kisgyermekek nyüzsgésétől volt hangos a Múzeumkertben kialakított Bányász Emlékhely. A Komlói Napok és Bányásznap alkalmával, immáron negyedik éve kerülhetnek az újszülöttek nevével ellátott kalászok a vitrinekbe.

„Mi komlóiak ismerjük múltunkat, jelenünket, s bizakodunk a jövőben. Itt, ezen a helyen mindhárom dolog együtt van” – mondta Polics József polgármester utalva az emlékhelyen kiállított bányászati eszközökre, a magasba tartó népesre. Egyúttal emlékeztetett dr. Bachmann Zoltán – a bányász emlékhely megálmodójának víziójára, aki a szárba szökkenő kalászokkal a megszületendő gyermekeket, a biztató jövőt szimbolizálta.

 

S, hogy milyen felnőtté válnak a gyerekek, milyen lesz a jövőnk, az nagyrészt rajtunk, szülőkön múlik – válaszolt a sokunkban felmerülő kérdésre a polgármester. Idén, a Családok évében mi is különösen nagy  figyelmet szentelünk a gyermekes illetve gyermeket vállaló családoknak, segítjük letelepedésüket városunkban, megújítottuk intézményeinket, igyekszünk olyan feltételeket teremteni, hogy  jó legyen itt élni,  tanulni, dolgozni, gyereket nevelni. Komló  ugyanis csak úgy tud sikeres lenni, ha vannak gyermekek, akiknek itt van az otthonuk, akik itt eresztenek gyökeret – tette hozzá a városvezető.

Kívánom, hogy egyre többen leljünk otthonra a csodás természeti környezetben fekvő városunkban, szerteágazó gyökerekkel kapaszkodva hozzá. Ilyen gyökerek ezek a kalászok is, melyek megfogható kapcsot, kötelekét jelentenek Komlóhoz – zárta gondolatait Polics József.

Az eseményen – ami egyben a Komlói Napok és Bányásznap megnyitó rendezvénye is volt – Fényes Endre református lelkipásztor áldotta meg az ünnepelt gyermekeket és az őket szimbolizáló kalászokat.

Az ünnepség, ahol a Pöndöly Rétipipitér csoportja működött közre – a Bányászhimnusz dallamaival záródott.