A tavalyi nagy sikerű 1. Komlói Hét Domb Filmfesztivál után immáron második alkalommal, szeptember 3-a és 9-e között kerül sor a még nagyobb szabású eseményre a városban.  A komlói filmmustrával egyidőben, szinte karöltve rendezik meg Pécsett a Seven Hills International Film Festivalt.

Elkészült a II. Hét Domb Filmfesztivál részletes műsorrendje. A filmvetítések mellett több kísérőprogram is színesíti az eseményt.

Polics József, Komló polgármestere hangsúlyozta, idén 200 filmet neveztek a komlói fesztiválra, ami 40 alkotással több a tavalyinál. A 20 produkciót bemutató komlói nemzetközi szekcióban határon túli alkotások mellett egy svéd filmet is láthat a közönség.

A verseny döntős filmjei mellett levetítik a döntőbe nem jutott alkotásokat is, és Komlón élő alkotók díjnyertes filmjeit is láthatják a látogatók. Vetítések naponta 9-21 óráig zajlanak, ingyenesen.

Komlón 60 film 6 kategóriában került a programba, melyeket a Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendezőből, Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színész-rendezőből és Halmy György dokumentumfilm-rendezőből álló zsűri értékeli.

A pénteki és szombati vetítési napon közönségtalálkozón Koltai Róbert beszél filmjeiről.

Szombaton 14 órakor lesz a II. Hét Domb Filmfesztivál ünnepélyes díjátadó ünnepsége. A vetítések pontos programja a hetdombfilmfesztival.hu oldalon érhető el.

 *     *     *

Időközben kedden sajtótájékoztatót tartottak a fővárosban. Itt elhangzott:

7 nap alatt több mint száz filmet láthat a közönség a második Hét Domb Filmfesztiválon, amelyet szeptember 3. és 9. között rendeznek meg Komlón – mondta el Magyar Ferenc fesztiváligazgató kedden Budapesten.

A versenyprogramba beválogatott 60 alkotást Rófusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilmrendező, Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színművész, rendező és Halmy György dokumentumfilm-rendező alkotta zsűri bírálja el – fűzte hozzá a sajtótájékoztatón.

Kiemelte: a diákfilmekkel együtt meghirdetett hét kategóriában idén összesen 191 magyar alkotást neveztek a seregszemlére.

Az ingyenes vetítések mellett szakmai beszélgetések is várják a közönséget a versenyfilmek alkotóival pénteken és szombaton, de jelen lesz a pécsi Total Art műhely is, amely a rajzfilmgyártás alapjaira fogja tanítani a gyerekeket.

Hoppál Péter, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke hangsúlyozta: a elmúlt években új reneszánszába lépett a magyar film, sorozatban jelennek meg a legrangosabb nemzetközi fesztiválokon szereplő és ott díjakat elnyerő magyar alkotások.

A komlói mustra ikerfesztiválja a nemzetközi műveket bemutató Seven Hills International Filmfestival (SHIFF), amelyet Pécsett rendeznek szintén szeptember 3. és 9. között – tette hozzá.

A Hét Domb Filmfesztivál zsűrijének elnöke, Rófusz Ferenc kiemelte, hogy a versenyprogramba beválogatott művek nagyon magas szakmai minőséget képviselnek.

A kategóriák – dokumentumfilm, animáció, kisjátékfilm, ismeretterjesztő- és természetfilm, nagyjátékfilm, egyéb film és diákfilm – első helyezettjei 300 ezer, a második helyezettek 200 ezer, a harmadik helyezettek 100 ezer forintos díjban részesülnek. A fesztivál fődíja 1 millió forint.

Polics József, Komló polgármestere úgy fogalmazott: hatalmas lehetőség Komló számára a filmfesztivál, hiszen az észak-baranyai városban, ahol jelenleg nem működik mozi, nagyon nagy igény van a közösségben megélt magas kultúrára.

A sajtótájékoztatón Magyar Ferenc kitért arra is: azért, hogy ne kerüljenek a feledés homályába a fesztiválon vetített alkotások, létrehoznak egy internetes felületet, ahonnan a helyi médiumok, televíziók válogathatnak be filmeket a saját adásukba.