Aláírta a szerződést a komlói önkormányzat a kivitelezővel, kezdődhet a felújítás a Pécsi úti szociális otthonban. A következő hónapokban új tetőt, napelemeket, akadálymentes bejáratot, korszerű fűtési rendszert és új nyílászárókat kap az épület, emellett a balesetveszélyes erkélyeket is befalazzák.

Az ősz egyik legfontosabb beruházása lesz a Szent Borbála Otthon Pécsi úti ingatlanának felújítása Komlón. Az egykori bányász legényszállóból átalakított épületben mintegy 130 idős, gondozásra szoruló ember él. A több mint négyszázmillió forintos beruházással kényelmesebb, biztonságosabb és takarékosabb is lesz az otthon.

„A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból nyertünk támogatást még tavaly a felújításra. Az összeg nagyságrendje miatt nyílt közbeszerzési eljárást kellett kiírnunk, ami részben a mi hibánkból is elhúzódott. Ezért csak a forrás elnyerése után nagyjából egy évvel tudtuk aláírni a szerződést a győztes pécsi vállalkozóval. A beruházás teljes költségvetése meghaladja a 400 millió forintot. Az európai uniós és az állami támogatás ezt csak részben fedezi, ezért az önkormányzat mintegy 120 millióval járul hozzá a saját költségvetéséből. Így nem kellett visszavennünk az eredeti tervekből és nem támogatható munkákat is el tudunk végezni” – foglalta össze Polics József polgármester.

Komlón ez az első – nettó 300 millió forint feletti – nyílt közberszerzési eljárással lefolytatott kivitelező-kiválasztás, ahol eljutottunk a megbízói szerződés aláírásáig.

Az említett összeghatár alatt azonban számos olyan projekt van Komlón, amely jelenleg is kivitelezői szakaszban tart, vagy be is fejeződött.

„Ha az időjárás engedi, akkor márciusra szeretnénk befejezni a munkát. Ennek érdekében pontos és feszes menetrendet készített a kivitelező, a napokban már munkához is látnak” – mondta el a polgármester. A pontos tervezésre szükség is van, hiszen az épület szinte minden elemét érinti a felújítás. Teljesen lecserélik tetőhéjazatot és napelemeket szerelnek fel rá, az energetikai korszerűsítés során hőszigetelik a falakat, kicserélik a nyílászárókat és modernizálják a fűtési rendszert. A korábban elkészült belső akadálymentesítés folytatásaként a bejáratokat is átépítik, hogy a mozgássérültek is használhassák őket. A leglátványosabb azonban az erkélyek befalazása lesz. A homlokzatot uraló loggiák balesetveszélyesek az idős lakók számára, beépítésükkel viszont megnő a szobák területe.

A munkák ideje alatt az otthon lakóinak az épületet nem, legfeljebb a szobájukat kell rövidebb időre elhagyniuk előre összeállított ütemterv alapján. A családtagokat az otthon személyzete időben tájékoztatni fogja a változásokról.