Városi ünnepségen emlékeztek Komlón Szent István hagyatékára, keresztény államunk alapítására. Augusztus huszadika alkalmával ünnepi beszédet Polics József  polgármester mondott.

A római katolikus templomban tartott szentmisével vette kezdetét Komlón a „Szent István Nap” programsorozata. Az ünnepségre a színházteremben került sor, amelyet megtisztelt jelenlétével Dr.Hoppál Péter (Fidesz-KDNP), térségünk országgyűlési képviselője és Hohn Krisztina, az Új Kezdet országgyűlési képviselője.

Az ünnepség első részében történelmi egyházak képviselői Hamzau Relu katolikus plébános, Fényes Endre református lelkész, Hajduch Szmola Patrik evangélikus lelkész és Horváth László baptista lelkész áldotta meg az „új kenyeret”.

Polics József köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Szent István valódi keresztény uralkodó volt, aki vaskövetkezetességgel hajtotta végre a reformjait. Nem ingadozott, nem táncolt kelet és nyugat között, nem beszélt kétféleképpen itthon és az európai udvarokban, hanem belső meggyőződésből vállalta a döntéseit.

A városvezetőnk felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarok a Szent István által kijelölt úton maradva, megőrizve a keresztény értékeket képesek voltak a legnehezebb helyzetből is talpra állni. Szent István életműve azt üzeni nekünk, mai magyaroknak, hogy mindennapi életünknek a keresztény értékek vezérfonalán kell haladnia!

Polics József hazai vizekre evezve kijelentette: „Városunkban egyre többen tesznek azért, hogy nemzeti örökségünket továbbadják, nemzeti identitásunk fennmaradjon. Köszönet oktatóinknak, a helyi csoportoknak, s azoknak a családi háttereknek, amelyek nélkül nem lehetne eredményes az értékőrző a munka.”

Az ünnepi műsor záró részében a Komlói Pedagógus Kórus ünnepi összeállítását hallgathatták meg a résztvevők.

 

*      *      *

 

Dr.Hoppál Péter térségünk országgyűlési képviselője államalapításunkra emlékezve fogalmazta meg augusztus 20-a üzenetét:

„Ezer esztendeje itt vagyunk Európa közepén egy erős állammal, amit csak két alkalommal tudtak érdemben megrengetni. Ez a két alkalom – a tatárjárástól eltekintve, amikor újjá tudtuk építeni az országot – az egyik a 150 éves török uralom időszaka volt, ami egy népvándorlás és Európa átrendeződésének következményével szomorú jövőt jósolt hazánknak. A másik nagy trauma, az I. világháború, amely minden magyar településtől, minden magyar családtól áldozatot követelt, ráadásul Magyarország kétharmadát dobták oda koncul új államalakulatok számára.”

„Kötelezettségünk ma az, hogy amikor a modern kori népvándorlás, a gépesített gyilkolási eszközök és a pénz szövetkezik ellenünk, ne engedjük, hogy a maradandó ezer év emberi értékeit és a keresztény gyökereket, amelyek megtartották eddig Európát, kiszakítsák; hadseregek és a népvándorlás özöne elsöpörje és elsodorja kultúránkat. Ezt üzeni a nemzet születésnapja, Szent István öröksége, ezt üzeni az ezeréves Magyarország” – figyelmeztetett kötelességünkre a korábbi kultúráért felelős államtitkár.