Az 1956-os forradalom a XX. század egyik legmeghatározóbb eseménye volt. Budapesti diákok békés tüntetésével kezdődött október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be november 10-én. 1989 óta a forradalom kitörésének napja, október 23. nemzeti ünnep Magyarországon. Ezen a napon évről évre városunkban is megemlékeznek az ’56-os eseményekről. 

oket23-annep-szanhaznetAz idei ünnepi program a Színház- és Hangversenyteremben kezdődött, ahol „1956″ címmel a Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola (első képünkön) és a Súgólyuk Színház közösen adott igen színvonalas, filmrészletekkel színesített verses-zenés műsort. Előadásuk végén az 56-os események egyik szemtanújának személyes visszaemlékezését hallgathatta meg a közönség.

koszorazas-fidesznetA megemlékezők azután az ’56-os Emlékkőhöz vonultak át, ahol Polics József polgármester mondott ünnepi beszédet. A városvezető hangsúlyozta, hogy ezen a napon az 1956-os forradalom és szabadságharcra, valamint a köztársaság kikiáltására is emlékezünk. Kitért arra is, hogy ez év október 3-án a komlóiak lakosok az új városvezetés mellett döntöttek, és erre 65 évet kellett várni.

Polics József beszéde és a koszorúzás után a megemlékezők a Polgármesteri Hivatalhoz mentek át, ahol a komlói Forradalmi Munkástanács emléktáblájánál is lerótták tiszteletüket.