Az Európai Unió álláspontja, hogy a tagországok energiafelhasználásának egy része származzon megújuló energiából, így több kisebb nagyobb vállalkozás fektetett a napenergiába hazánkban. Komló városa ennek köszönhetően 70 hektárnyi területet értékesített a közelmúltban, ahol már megtörtént az első “kapavágás”.

A Kossuth-aknai és a budafai meddőhányók értéktelen, gazzal benőtt területek voltak korábban, amelyeket csak csekély eséllyel tudott volna értékesíteni az önkormányzat. A 70-ből 66 hektár bérbeadásra került, 4 pedig új tulajdonos kezébe került. Utóbbi esetében nem kis feladattal találta szembe magát a kivitelező. Ahhoz, hogy egy füves gondozott pusztát hozzon létre a vállalkozó több teherautónyi földet kellett megmozgatni a – dzsumbujjal és 15-20 méteres lyukakkal teletűzdelt – parcellán. A légi felvételen a területen álló épület alapzatát is fel lehet fedezni.

Azonban a munkálatok jól haladnak, és a marsi táj látképét visszaadó Kossuth-aknai meddőhányó hamarosan egy 2 megawatt teljesítményű napelemparknak fog otthont adni. Polics József polgármester örült a látottaknak, hiszen egy gazdátlan, régóta elhanyagolt terület alakul át, és az innen befolyó adók és bérleti díjak Komló további fejlődését szolgálják a jövőben.