Bár a tervezett korosztályos világcsúcstól elmaradt, hősies versenyzéssel utasította maga mögé ellenfeleit Czukor Zoltán a pályafutását lezáró búcsúversenyen.  

Legendás nevekből álló minimezőny állt rajtvonal mögé a háromszoros olimpikon, 50-szeres válogatott, csúcstartó, több extrém hosszúságú gyaloglóverseny győztese, Czukor Zoltán búcsúversenyén.

Ott volt a mezőnyben a távgyaloglás legendája, Zoli barátja, egyben legnagyobb riválisa, Dimitrij Osipov, aki ráadásul a verseny napján ünnepelte 52. születésnapját. Eljött hazánkba a senior világversenyek rendszeres dobogósa, Claudine Anxionnat, valamint a több mint 800 ultra versenyen indult Emannuel Tardi. Legfiatalabb indulóként a riói olimpikon Srp Miklós állt rajtvonal mögé, aki 3 éve javította meg Czukor Zoli három évtizedes utánpótláscsúcsát.

Dimitrij mozgása a 100 km végén sem esett szét

A belvárosban kialakított 730 méteres pályának reggel 7-kor Czukor Zoli és Srp Miklós vágott neki legnagyobb lendülettel. Hamar körelőnyt szereztek riválisaikkal szemben. A terveknek megfelelően Srp 25 km-nél kiszállt a versenyből, s mivel a második Osipov továbbra is 4-5 körös hátrányban volt, így Zolinak leginkább az irgalmatlan 36 fokos hőséggel kellett megküzdenie. Az első krízis 50 km-nél jött el nála, majd 75 km-nél világossá vált, hogy az áhított világcsúcs nem jön össze, így a legfőbb célnak a verseny megnyerése maradt. Bár ez időtájt Osipov magasabb fokozatba kapcsolt, Zoli – az időközben hozzá csatlakozott közel 60 amatőr gyalogló, köztük Polics József polgármester támogatásával – hősiesen küzdött az elemekkel, s végül 11 óra 10 perc 43 másodperces idővel teljesítette a 137 körös versenyt.

Irgalmatlanul nehéz verseny volt

A célba érkezést követően legendánk a következőket mondta az őt ünneplőknek: „Megmondom őszintén, borzasztóan elfáradtam, nagyon örülők, hogy végig tudtam csinálni. 50 km-nél „nagyon beálltam”, főleg a vége volt nehéz, de az nagyon. Sajnálom, hogy a világcsúcs nem jött össze. Mégis boldog vagyok, jó érzés, hogy itt voltatok. Meg szeretném köszönni nektek ezt, és a városnak, ahonnan eljutottam a nagyvilágba. Próbáltam öregbíteni a város hírnevét. Még egyszer köszönöm mindenkinek a mai napot, hiszen ilyen nem adatik meg mindenkinek, hogy valakit így búcsúztassanak. És az is megadatott, hogy Dimitrij Osipov, akire mindig felnéztem, megtisztelt azzal, hogy együtt tudtunk ma versenyezni.”

Az eredményhirdetésnél az elismeréseket Polics József adta át a résztvevőknek.

A 100 km-es verseny végeredménye: 1. Czukor Zoltán (Magyarország) 11:10.43 (100km) 2. Dimitrij Osipov (Oroszország) 11:28.58 (100km) 3.  Claudine Anxionnat (Franciaország) 11:59.01 (82 km) 4. Emannuel Tardi (Franciaország) 10:34.56 (50,3 km) 5. Srp Miklós (Magyarország) 2:26.0 (25km)