A komlói városházán tartott sajtótájékoztatón mutatták be a Czukor Zoltán Búcsúverseny nemzetközi és hazai indulóit.

Egy utolsó 100 km-es versennyel búcsúzik az aktív versenyzéstől Komló egyik legismertebb sportolója, a háromszoros olimpikon, sokszoros válogatott gyalogló Czukor Zoltán.

„Komló tartozott azzal, hogy egy ilyen színvonalas versennyel adózzon Czukor Zoltán kivételesen sikeres pályafutása előtt” – mondta Polics József a verseny előtti napon megtartott sajtótájékoztatón. Komló polgármestere hozzátette, hogy jó lenne, ha a mai fiataloknak olyan példaképei lennének, mint a sokszoros válogatott komlói atléta.

Czukor Zoltán örömét fejezte ki, hogy utolsó versenyére olyan vetélytársak fogadták el a meghívást, akikkel évtizedeken keresztül együtt versenyzett. Mint megjegyezte: „a mezőny kicsi, de a minőséggel abszolút nincs gond”.

Valóban nincs, a sportág kiválóságai állnak rajthoz a vasárnapi versenyen. Rajthoz áll a távgyaloglás legendája, Zoli barátja, egyben legnagyobb riválisa, a világ legjelentősebb versenyein (Rouboix, a 480 km-es Párizs-Colmar stb.) többször is elsőséget szerző Dimitrij Osipov, aki nagy megtiszteltetésnek veszi azt, hogy meghívták Zoli búcsúversenyére. Ráadásul az orosz sportoló a verseny napján ünnepli 52. születésnapját, ami külön pikantériát kölcsönöz a viadalnak.

A kétfős francia csapatot sem kell bemutatni a hosszútávú versenyzésben jártasaknak: részt vett a sajtótájékoztatón a sportág világhírű női versenyzője, a senior világversenyek rendszeres dobogósa, a 12-szeres Párizs/Colmar-résztvevő Claudine Anxionnat, valamint Emannuel Tardi, a több mint 800 extrém versenyen indult gyalogló. A verseny legfiatalabb indulója a riói olimpián részt vett 25 éves baranyai kötődésű Srp Miklós, aki 3 éve javította meg Czukor Zoli három évtizedes utánpótláscsúcsát.

A verseny vasárnap reggel 7 órakor indul a városháza elől. A pályája a Kossuth utca Városház tértől induló szakaszán lesz, ahol összesen 125 db, egyenként nyolcszáz méteres kört kell teljesítenie a versenyzőknek. A célba érés fél hat-hat körül várható. Ez természetesen útlezárással és forgalomkorlátozással is együtt jár a nap során.

A verseny egyik felemelő pillanata lehet a 16:45-kor rajtoló miniverseny, amelyen kortól és nemtől függetlenül bárki részt vehet, együtt haladhat a főverseny ikonjaival. A táv mindössze öt kör, vagyis négy kilométer, amelyen belülről is megtapasztalhatóak a távgyaloglás szépségei. Nincsen szükség előzetes nevezésre sem.

A búcsúversenynek a helyezéseken túl különleges tétje is van: Dimitrij Osipov és Czukor Zolán bejelentette, hogy meg kívánják dönteni korosztályuk csúcsát. Dimitrij  (50-55 éves korosztály) 9 óra 58 percen belül, míg Zoli (55-60 évesek) 10 óra 33 percen belül szeretné teljesíteni a hőség ellenére a távot.