Bár gyakorlatilag egy hónap múlva kezdődik a 2018/2019-es tanév, a héten szinte valamennyi komlói oktatási intézménybe megérkeztek a tankönyvek.  Fotó: a Gagarin Iskolába is megérkeztek a tankönyvcsomagok

A tankönyveket a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) saját eszközökkel, illetve a Magyar Posta közreműködésével szállítja a helyszínekre. A héten kétszáznál is több helyre jutnak el a tankönyvcsomagok, amivel párhuzamosan a komlói iskolákban is elkezdődhetett a könyvek osztályok szerinti válogatása.

A tankönyvek kiosztása különböző módokon történik, erről egyebek mellett az intézmények bejáratán elhelyezett hirdetményeken, az iskolák honlapjain, az interneten tájékozódhatnak a szülők. A diákok túlnyomórészt az első tanítási napon juthatnak hozzá a tanszerekhez osztályfőnöki órák keretében, az első osztályosoknál ugyanakkor megszokott, hogy a tanévnyitó szülőértekezleten a tanító nénikkel és bácsikkal együtt ismerkedhetnek a gondviselők a kiadványokkal.

Az állami tankönyvellátásnak jóvoltából idén már az elsőtől a kilencedik évfolyamig minden diák ingyenesen kapja meg a tankönyveket – ez összesen több mint egymillió tanulót érint. Évfolyamtól függően a családok közel 10-12 ezer forintot spórolhatnak meg ezzel diákonként. Jó hír, hogy a jövő évi költségvetésben az ingyenes tankönyvellátásra 11 milliárd forint szerepel, tehát újabb évfolyamban lehet térítésmentes az iskolai tankönyvcsomag.

A még „fizetős” évfolyamokon – a 10., 11., 12. évfolyamok -, a fizetési határidő szeptember 15. vagy a kézhezvételtől számított 15 nap.

A pótrendeléseket augusztus 20-a után fogadja a Kello szeptember 15-ig, ezek kiszállítása szeptember utolsó hetétől kezdődik.