Komlón szinte mindenki ismeri Fóris Zoltánnét, Évit. A házasságkötés legnehezebb pillanataiban rendre Ő segítette a „boldogsághoz” a párokat. Szerencsés volt, mert 40 éve nem volt, aki visszautasítsa. Kérdésére mindig igen volt a válasz. A továbbiakban Ő maga meséli el a boldog nyugdíjas évek kapujáig vezető utat. Fotó: Jáger Szabolcs

1978. május 1-jén, 16 évesen kezdtem el dolgozni a Komlói Tanács Igazgatási Osztályán. Előtte sportoltam, középiskolába jártam testnevelés tagozatos voltam. Sérülés miatt ilyen irányú tanulmányaimat nem folytathattam. Iskolám igazgatójának javaslatára levelező tagozaton tanultam tovább.

Egy ideig egy család gyermekeire vigyáztam, ha betegek voltak, vagy a szülőknek munkahelyi elfoglaltságuk volt. Édesanyám ismerőse szólt, hogy lenne számomra 4 órás munka a Tanácson. Elvállaltam, így 1978. május 2-án munkába álltam.

Irány a hivatal

Eleinte a népesség-nyilvántartásban dolgoztam 4 órában. A szerződésemet folyamatosan hosszabbították. Volt, hogy szerdán még úgy tudtam, nem kell már másnap dolgoznom, de aztán csütörtökön mégis új szerződés várt rám, és folytattam tovább. Egyszer majdnem piaci statisztikus lettem. Hetekig jártam kora reggel a piacra. Tanultam, mit hogyan kell összeírni majd továbbítani a Statisztikai Hivatal részére. Reggel fél 8-kor a hivatalban folytattam a népesség-nyilvántartási feladataimat (pl.: lakcím-, név-, személyi igazolvány-, családi állapot változások, nyilvántartásba történő átvezetése, a lejárt adatlapok cseréje). Gyakran segítettem be az információs irodai munkákba, ahol lakcímbejelentés, útlevéligénylés, állatorvosi üzenteket vettem- és adtam át.

Nagyon szerettem a népesség-nyilvántartásban dolgozni. A személyi számok osztását együtt, intéztük akkori kolléganőmmel. Annak idején a város lakosai részére mi ragasztottuk be a személyi számot tartalmazó zöld bélyegeket a személyi igazolványokba.

Már általános iskolás koromban sokat jártam névadókra, esküvőkre énekelni és szavalni. Jól ismert az akkori irodavezető, aki szombatonként gyakran kért fel egy-egy vers elmondására. Az akkori anyakönyves kollégák is szívesen vették, ha besegítettem a névmutatók vezetésébe, az anyakönyvek és iratok rendezésébe.

Az évek során volt, hogy 4 órában dolgoztam a népesség-nyilvántartásban, 4 órában pedig az Állami Népesség-nyilvántartó Hivatal felkérésére osztottam a személyi számokat. Előfordult az is, hogy a Baranya Megyei Főállatorvosnál iktattam, hivatalos iratokat gépeltem, postáztam.  Bárhol dolgoztam, az mindig érdekes volt, szerettem a munkát, és jól tudtam kommunikálni az ügyfelekkel, kollégákkal.

Egy rövid ideig én voltam a legfiatalabb dolgozó a Tanácson. Érdekes, változatos volt a munkám. Az évek során választásoknál névjegyzéket vezettem, népszámlálások alkalmával pedig számláltam az embereket.

Közben leérettségiztem, elvégeztem a szükséges, előírt tanfolyamokat és szakvizsgákat; ügyintéző lettem. A népesség-nyilvántartás mellett később az anyakönyvi ügyekkel is foglalkoztam, és anyakönyvvezető lettem.

1983. szeptember 24-én férjhez mentem Fóris Zoltánhoz. 1985-ben és 1989-ben születtek meg gyermekeink Eszter és Fanni, akikre nagyon büszkék vagyunk. A Gyes. illetve Gyed. után visszatérve folytattam a régi munkámat. Egyre több házasságkötést, névadót tartottam. Ez a munka is érdekes és változatos volt. Valamikor a házasságkötő terem a mostani járási hivatal kormányablak Városház tér felőli részén volt, majd azt követően a hivatal, mostani nagytermében tartottuk az esküvőket, de felújítás miatt átmenetileg a színházban mondták ki a párok egymásnak az igent.

Egy időben divatossá vált a külső helyszíneken való házasságkötés. Így a Városház téren hőlégballonban is volt szerencsém esküvőt tartani. Előfordult, hogy komlói éttermekben kihelyezett esküvők alkalmával került sor a házasságkötésre (pl. éttermekben: Szilvásban a mostani gyógyszertár helyén, belvárosban, gesztenyési presszóban, Vadvirág vendéglőben, a Piknik étteremben. Mostanában már inkább a Kalafarm a párok által választott külső színhely.

Tavasszal és nyáron, napos, meleg időben Sikondán is szívesen mondták ki a párok egymásnak az igent. Pl. a szigeten, Welness-ben, Pihenőparkban, Vadászházban.

Lakáson akkor tartottunk esküvőt, ha a házasulandó betegség miatt nem tudott közlekedni, mozogni.

Jelenleg azok a párok, akik szerényebb esküvőt szeretnének tartani, szívesen mondják ki a boldogító igen pénteken délelőttönként a hivatal kistermében ünnepélyes és szeretetteljes hangulatban.

Az évek során volt szerencsém közreműködő, illetve helyettesítő anyakönyvvezetőként szertartást tartani a Rácz tanyán, Pécsett a Hotel Kikelet Vendéglőben, és Kövestetőn.

Az évek során 1446 esküvőt tartottam

Az esküvők alkalmával régebben, még kezdő koromban gyakran szerepeltek általános iskolás gyerekek névadókon, gimnazisták esküvőkön. Később voltak azonban más szereplők is.  Pl. a városban lévő kórusok, Dr. Fehér Attila és Dr. Bárdos Aliz, Götz Attila, a pécsi színház művésze és számos kisdiák és szavaló is megfordult már egy-egy szertartásunkon. Volt olyan esküvő, ahol barát vagy rokon gitározott, szavalt, énekelt.

Számos ország állampolgárainak (pl.. osztrák, ausztrál, mianmári, német, indiai, egyiptomi, holland, ghánai, orosz, dubai, spanyol stb.) intéztem külföldön vagy országunkban megtörtént anyakönyvi eseményét (pl. születés, házasság, haláleset, válás, névváltozással kapcsolatos ügyét, állampolgársági kérelmét, eskütételét (Utóbbi szereplője főleg ukrán, erdélyi, orosz, szlovák nemzetiségű volt).

Az évek során számos szépkorú köszöntését szerveztem meg, vettem részt ezen megemlékezéseken az előző és a mostani polgármester úrral együtt. Volt olyan szépkorú nénink, akit 90 éves korában és 95. születésnapján is otthonában, szeretteik körében köszönthettünk. 100 éves bácsit is köszöntöttünk, akinek az volt a vágya, hogy bekerülhessen az idősek otthonába. A kérése megvalósult.

Házassági évfordulókon (30, 40, 50, 60.) gyakran volt szerencsém köszönteni az ünnepelteket. Mindig szívesen hallgattam meg a párok történeteit.

Fenti eseményeken mindig voltak segítőim: a hivatalba történő be- és kijövetel, a takarítás a terem rendezés, díszítés, zene, pezsgő felszolgálás, virágosítás, vendégek fogadása mind-mind csapatmunka eredménye. Minden kollégával nagyon baráti a kapcsolatom, ez által tudjuk családiassá, barátságossá tenni az eseményeket.

Együttműködő, szorgalmas munkatársakkal dolgozhattam. Nem csak, mint kollégák, hanem jó barátok is vagyunk. Elmondhatom, hogy 2018. február 10-én az utolsó általam megtartott esküvőt követően Komló város polgármestere, alpolgármestere, címzetes főjegyzője, aljegyzője, irodavezetőm, Mánfa polgármester asszonya és szeretett munkatársaim az egész hivatalból zenével, virágokkal, tortával és sok kedves ajándékkal leptek meg. Hetekig szervezték a meglepetést számomra, úgy hogy én nem tudtam semmiről.

Nagyon szerencsésnek érzem magam, mert igazán jó emberekkel dolgozhattam együtt. Ez úton is köszönöm a meglepetést, a megemlékezést, hozzáállást, mindent, ami a szervezéssel és ünnepséggel járt. Nagyon hálás vagyok érte! Egy életre szóló csodálatos élmény számomra az általuk megszervezett meglepetés. Olyan gondosan, olyan szeretettel és titokban készítették elő ezt a köszöntést, hogy még arról is gondoskodtak, hogy férjem is jelen lehessen ezen a nem mindennapi eseményen.

 

Remek munkatársak

 

Büszke vagyok arra, hogy 40 éven át a hivatal munkatársa lehettem. Az évek során számos nagy tudású ember segítette pályámat.

 

Az alábbi vezetőkkel és közvetlen munkatársakkal dolgoztam:

 

Morber János tanácselnökkel, Tóth József, Szarka Elemér, Páva Zoltán, Polics József polgármesterekkel-

 

Alpolgármesterek: Harnóczi Csaba, dr.Rácz Sándor, Németh Mária, dr. Szakács László, Szarka Elemér, Jégl Zoltán, Kupás Tamás Levente, Bareithné Benke Nikolett, Molnár Zoltánné

 

Országyűlési képviselők: dr. Hoppa József, Ferenczy Sándor, Páva Zoltán, Polics József,dr. Szakács László, Dr. Hoppál Péter

 

VB titkár, jegyző, aljegyző: dr. Somogyi Károly, dr. Vaskó Ernő, Tóth Sándor, dr. Müller József

 

Irodavezetők: dr. Podlocz György, dr. Kanizsai László, dr. Wetzl József, dr. Varga Ibolya, dr. Pál Gabriella, dr. Kóborné Wimmer Anna, dr. Vikor László

 

Megyei főfelügyelők: Perlai Ildikó, Rácz Ferenc, dr. Nagy Amarilla, dr. Haraszti Katalin, dr. Garadnai Kinga

 

Anyakönyvvezető munkatársak: Kertész Imre, Árfalviné Pallér Klára, Buzás Béla, Kóbor Edit, Neu Józsefné, Schmidt Erika, Keller Dóri, Tomán Veronika – utódom: Pintér-Csuti Éva

 

Népességnyilvántartás: Elek Tiborné, Erdős Józsefné, Renner Ottóné, Kiss Józsefné, Neu Józsefné, Niedermayer Éva, Fritsiné Timár Adrienn, Fodor Erika

 

Családi iroda: Schmidt Józsefné, Némethné Józsefné, Kóbor Edit, Szabó Lajos, Kovács Rudolfné és Forpintér Tiborné.

 

Furcsa és érdekes történetek

Anyakönyvvezetői pályafutásom alatt több érdekes esemény történt:

Már vagy 20 éve történt. Egy idősebb férfi egy nagyon csinos nálánál jóval, fiatalabb hölggyel házasságot kötött egy szombat délutánon. Akkor még létezett a hivatal szomszédságában a Béke étterem. Az esküvő után oda sétált át a pár, a tanúk és a vendégek. Este, amikor már zártuk a hivatalt nagyon jó hangulat volt az étteremben. Zene, tánc, minden.

Hétfőn nagy meglepetésemre megjelent a férj, a volt vőlegény. Arra kért, hogy radírozzam ki a házassági bejegyzést, mert a feleség a lakodalom éjszakáján megszökött a tanúval.

………………………………………………………………………………………………

2017.07.07. 17 órára tervezte egy vidéki pár az esküvőt. Hetek óta figyelték milyen idő lesz aznap. Szerintük csak jót ígért a meteorológia. A sikondai szigetet gyönyörűen feldíszítették, berendezték. Kora délután nagy felhők és erős, hűvös szél érkezett Sikonda felől. Már átszóltam a színházba, hogy ott tartjuk meg az időjárás miatt az esküvőt, de erre már nem volt idő. Szerencsére a wellness befogadta a násznépet, én pedig taxival érkeztem a helyszínre. A csodálatos sziget elúszott, én meg egy félig ázott násznép előtt tartottam meg az esküvőt.

Évekkel később megkeresett a férj, és elmondta: válnak.

…………………………………………………………………………………………

Egy magyar nő ügyfelem interneten ismerkedett meg egy arab illetővel. Megkérte a férfi a kezét és Ő igent mondott, úgy hogy a nyelvet nem beszélte, és a férfit nem is látta. Kiutazott a férfihoz, és talán házasságot kötöttek, talán nem, de az biztos, hogy hivatalos helyen jártak, ahol olyasmi történt mintha összeházasodtak volna. Fizetni kellett, ő vitt is magával jócskán pénzt, aztán se papír, se semmi, mert a férj másnap eltűnt.

……………………………………………………………………………………………….

Meleg nyári délutánon, a szigeten gyülekezett a vendégsereg. A vízen egy kis csónak lebegett feldíszítve. A vendégek körbevették a csónakot, megszólalt a zene, és a pár már át is ért a szigetre. A vőlegény kiszállt, segített menyasszonyának és ünnepi díszbe öltözött, fehér kesztyűben szalutáló rendőrök előtt vonultak a szigetre.

……………………………………………………………………………………………….

Egy időben a wellness nagyon felkapott hely volt. Tartottam az aulában több alkalommal esküvőket. Az egyik ilyen esküvőn a vőlegény részéről az örömszülők személyesen nem lehettek jelen. Interneten keresztül figyelték a szertartást és gratuláltak gyerekeiknek.

…………………………………………………………………………………………………

Wellness esküvők helyszíne: aulán kívül, fürdőzök, lubickoló strandolók körében a medence szélén félig tűző napon, félig árnyékban zajlott le a szertartás.

Volt olyan, hogy a helyszín a strand volt fürdővendégek nélkül. Sok aranyos, kedves ismerős párt adtam össze ezen a romantikus, szép környezetben lévő helyen.

Egy koraesti nyári esküvőn a strand végében, óriás platánfa alatt mondta ki menyasszony és vőlegény a boldogító igent.

…………………………………………………………………………………………………..

Van egy fotós, aki több esküvőn készített különleges képeket. Az első közös esküvőt a hivatal nagytermében tartottam. Vége volt az esküvőnek, csak én gratuláltam a párnak, a vendégek pedig lesiettek a térre. Sok fiatal lány volt a vendégek között, akik nagy izgalommal igyekeztek le, mert csokordobás volt beígérve. A menyasszony a téren megállt. A hivatal oldalán a vendégek, a hivatallal szemben pedig a lányok álltak. Azt sejtettük, hogy fotózni fog a fiatalember, de arra nem számítottuk, hogy a párkányra, ráadásul a külső párkányra állva teszi ezt. Végül is kolléganőmmel együtt a lábát fogva biztosítottuk a látványos fotózást. Szerencsére nem történt semmi baj, visszamászott a nagyterembe, és megköszönve segítségünket futott le a térre szebbnél-szebb képeket készíteni.

—————————————————————————————————————–

Divatos mostanság a Kalafarmon tartani esküvőt. Csodálatos környezetben, gyönyörű helyen

el sem lehetne szebbet, jobbat képzelni. Egy vidéki rokonszenves pár keresett meg, és kérte, hogy ott tarthassanak esküvőt. Lerendeztünk mindent. Egész nap gyönyörű idő volt. A farm felé érve, elkezdett beborulni az ég. Hatalmas szél lett. Az előre elkészített papírjaimat nem is tudtam kivenni a mappámból, sőt az is művészet volt, amikor az aláírandó házassági lapot kellett aláíratnom. Az eső ugyan nem esett, de a szél nagyon erős volt.

Vége lett az esküvőnek, az idő is megint szép lett, a szélnek sem volt már ereje. Izgalmas esküvő volt. Hazafelé persze se felhő, se szél, gyönyörű szélcsendes idő volt. Az örömapa azzal vigasztalta magát, hogy ilyen esküvője még úgysem volt senkinek.

—————————————————————————————————————

De ami egyszer megtörténik, az ismétlődhet. A következő esküvő ugyanígy kezdődött, s bár egy-két cseppecskét esett az eső, azért jó volt. A szél elsöpörte a problémákat. Tudomásom szerint mindkét pár nagyon boldog.

—————————————————————————————————————

Külső helyszínes, mezítlábas hippy esküvőt is tartottam. Hippy ruhák, hippy kellékek, minden hippy. Csak én nem voltam hippy és mezítlábas. Érdekes, nagyon kellemes és élvezetes nyári esküvőnek bizonyult.

Tűzoltó… Az esküvőre a pár dudáló és szirénázó tűzoltó autóval érkezett. A nagyteremben megtörtént az esküvő. A szertartás végén a hátsó kijáraton vonult ki a pár mit sem sejtve. Ott álltak a tűzoltók vízágyukkal a kezükben. Az Eszperantó téren vízágyú keresztsugarában távoztak. Nagyon ötletes volt. Ők nem áztak meg, de én igen, mert a barátnőmmel Siklósra mentünk koncertre, de elkezdett zuhogni az eső, és bizony bőrig áztunk.

—————————————————————————————————————–

Motoros esküvő is volt ősszel. A hivatal elé nagy hang kíséretében gurultak be a motorosok. Az idő nem volt kegyes, kissé hűvös, szeles idő volt. A vőlegényen talpig motoros szerkó volt, míg menyasszonya álomszép menyasszonyi ruhában pompázott. Ha jól tudom az esküvői autót motorosok kíséreték. Az esküvő után a sportcsarnokban valami nagyszabású meccs volt készülőben. Az új házasokat kérték fel a kezdő rúgásra vagy dobásra.

Hintós esküvő is volt. Az egyik legkedvesebb, általam nagyon tisztelt pár érkezett hintón a hivatal elé. Nem volt valami meleg idő, még az eső is elkezdett esegetni, de ők nagyon boldogok voltak, és az örömükben elfelejtettek fázni. Elég nagy feltűnést keltettek péntek délelőtt a hivatal előtt esküvői ruhában, lovakkal, hintóval.

————————————————————————————————————

Gyakran megkérdezték tőlem, volt-e olyan, hogy nem mondta ki a pár egyike, az igent. Egyszer egy vicces vőlegény tréfának szánta, és habozott a válasszal. A menyasszony erőteljes oldalsó mozdulattal, kissé meglökte a vőlegényt, aki helyéről kilépve, hangos igennel válaszolt a kérdésre. Csak vicc volt a részéről, de azért meglepődött.