Hat kategóriában 60 film került a versenyprogramba a II. Hét Domb Filmfesztiválra. Idén szeptember 3. és 9. között kerül sor a seregszemlére. Fotó: archív

Közvetlenül a Komlói Napok és Bányásznap után kerül sor, immáron a második alkalommal a Hét Domb Filmfesztiválra Komlón. A közelmúltban befejeződött előzsűrizés alapján 50 alkotást válogattak be a versenyprogramba. A mezőny a Danileszk Rita, Major Zoltán filmesztéták és Karagity István szerkesztő-filmrendező alkotta előzsűri pontszámainak összegéből alakult ki.

A döntőbe jutott filmek értékelését – melyeket szeptember 3-tól 9-ig láthat a komlói közönség – a Rófusz Ferenc Oscar-díjas filmrendezőből, Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színész-rendezőből és Halmy György dokumentumfilm-rendezőből álló zsűri végzi – közölte Magyar Ferenc fesztiváligazgató.

Az MTI-hez eljuttatott írásos összegzés szerint a nagyjátékfilmek között van – más alkotások mellett – Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmdrámája, Pozsgai Zsolt Megszállottak című filmje, valamint az M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor által rendezett Brazilok. A versenyprogram animációs, kisfilm, ismeretterjesztő- és természetfilm, valamint dokumentumfilm kategóriáiban szekciónként 10-10 film verseng egymással. A kategóriák első helyezettjei 300 ezer, a második helyezettek 200 ezer, a harmadik helyezettek 100 ezer forintos díjban részesülnek. A fesztivál fődíja 1 millió forint. A külföldi alkotásokat nemzetközi zsűri, a diákkategória alkotásait külön gyermekfilmes zsűri fogja értékelni. Az Ismeretterjesztő- és természetfilm kategóriájában indul a komlói kötődésű Keresztúri Ferenc 50 perces Kelet és nyugat című alkotása.
A fesztivál fővédnöke Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának újonnan kinevezett kultúráért felelős államtitkára és Dr. Hoppál Péter, térségünk parlamenti képviselője.