A Magyar Zsonglőr Egyesület sikerrel pályázott egy Erasmus +-os programra, amelynek keretein belül egy nemzetközi tábort szerveztek Sikondán.

A helyszínt a környezeti adottságok mellett Pécs közelsége indokolta, hiszen megyeszékhelyünkön rendezik a 16. Magyar Zsonglőrtalálkozót, ahol a táborlakók is vendégeskedni fognak egy-két work shop erejéig.

Az egyhetes sikondai tréning célja az, hogy a szociális szférában dolgozó amatőr „zsonglőrök” elsajátítsák a cirkuszi eszközök használatát. Ez hasznos lehet a munkájuk során mivel így alternatívát tudnak mutatni hátrányos helyzetű fiataloknak a szabad idejük hasznosabb eltöltésére. Továbbá  kiegészítő iskolai tevékenységként is bevezethetik a zsonglőrködést a képzésen résztvevő szakemberek – tudtuk meg Kajos Rebeka Dórától, a tábor egyik szervezőjétől.

A 30 táborlakó 13 országból érkezett Komlóra, hogy hét nap leforgása alatt egy francia és egy szlovén szakember segítségével sajátítsák el a zsonglőrlabda, a diabolo használatát, a tányérpörgetést, az ördögbotozást vagy éppen egyensúlyi gyakorlatok (egykerekű, slackline, rola bola) alapszintű kivitelezését, amelyet mindenki tovább gyakorolhat otthon.

Az eszközök adta lehetőségeknek természetesen nem csak a közönség szórakoztatásában van fontos szerepük. A zsonglőrködés a két agyfélteke közötti kapcsolatot is erősíti, hiszen a két kéz szinkronban mozgatása vagy éppen aszimmetrikus irányítása segíthet a diszlexiásoknak, diszgráfiásoknak is a fejlődésben – árulta el táborszervező.

A tábor résztvevői a mozgalmas, felkészüléssel teli napok alatt elkészíthetik saját zsonglőr felszerelésüket, illetve belekóstolhatnak a klasszikus lufi hajtogatásba is. A tábor csütörtöki napján előadást szerveznek, amelyre a komlói lakásotthonokból is érkeznek érdeklődők.