A Tisztelet Komlónak Egyesület eszperantó nyelven is éneklő FŐNIX kamarakórusa Csonka Mária karnagy vezényletével nagy sikert aratott Bjelovárban a 20. Alpok-Adria Konferencia jubileumi ünnepségén 2018. június 9-én, ahol többek között Hori Jasuo (Japán) szerző eszperantó nyelvű dalaival is megörvendeztette a közönséget.

A három napos konferencián a Magyarországi Eszperantó Szövetség és a horvátországi Eszperantó Liga együttműködési megállapodás 2. pontja teljesült, aminek kezdeményezője Nagy János a Szövetség alelnöke és ez alkalomból képviselte magát a civil szervezetünk a  kulturális rendezvényen.

A nemzetközi Szervezet által meghirdetett program vendég előadója volt a Magyarországi Eszperantó Szövetség elnöke Eszes Mária , aki a „A vallás és művészet kapcsolata” című prezentációjában komlói fotók kíséretében ízelítőt adott a konferencia résztvevőinek arról, hogy kapcsolódnak össze a világ nemzetei és értékelik egymás kultúráját, művészetét és vallását az eszperantó ,mint a hídnyelv segítségével.

A hat ország résztvevőiből álló közel 80 fős találkozó konferencia füzetében a programok és előadók ismertetésében a kórus fotója és bemutatása is szerepelt. Az eszperantó dalok  szövegét a kórus tagoknak  Eszes Mária tanította be és ezáltal Komló város hírnevét horvát országba is  elvitte.

A program része volt a barátság fájának ültetése és a városnézés is, ahol Bjelovár szépségében gyönyörködve és az Avilai Szent Teréz székesegyházában énekelve kellemes élményekben részesült a kórus.

Nagy öröm volt a sok gratuláció és hogy a kórustagok megtapasztalhatták e közvetítő nyelv fontos szerepét egy nemzetközi találkozón. Bebizonyosodott, hogy eredményes volt a türelmes és a lelkes nyelvtanulás.

Az Alpok-Adria Eszperantó Kör titkára Edvige Ackermann, Josip Pleadin szervező és a Horváth –Eszperantó Liga alelnöke Boris Di Costanzo nagyra értékelte az ajándékokat, mely tartalmazta Horváth József magyarországi műfordító „Egri csillagok” c. eszperantó nyelvű  történelmi regényét  és a Budapesti Orvos-Egészségügyi Szakcsoport vezetője Dr. Farkas Julianna dokumentumait is.

A FŐNIX kamarakórus köszönetét fejezik ki , a Tisztelet Komlónak Egyesület elnökének Jégl Zoltánnak és a CIVIL Fórum koordinátorának  Döme Ildikónak a támogatásért, így  a kórus  részt vehetett   egy nemzetközi rendezvényen és előadásával emelhette a műsor színvonalát.

A cikket lejegyezte Eszes Mária a MESZ elnöke és Tisztelet Komlónak Egyesület FŐNIX kamarakórusának menedzsere.

 

Komló, 2018. június 12.

 

Hiegl ZsoltKözéletKultúraA Tisztelet Komlónak Egyesület eszperantó nyelven is éneklő FŐNIX kamarakórusa Csonka Mária karnagy vezényletével nagy sikert aratott Bjelovárban a 20. Alpok-Adria Konferencia jubileumi ünnepségén 2018. június 9-én, ahol többek között Hori Jasuo (Japán) szerző eszperantó nyelvű dalaival is megörvendeztette a közönséget. A három napos konferencián a Magyarországi Eszperantó Szövetség és...