A lezárult versenyidőszakot értékelték a baranyai kézilabda-játékvezetők.  Fotó: Bartha Zoltán, Barta Ferenc és Zörgő Róbert

A tavalyihoz hasonlóan ismét a Sikonda Pihenőparkban tartották évzárójukat a Baranya megyében működő kézilabdabírók. Hornyik János házigazda, a Baranya megyei Kézilabda Szövetség Fegyelmi Bizottságának elnöke a meghívottak között köszönthette Bartha Zoltánt, az MKSZ játékvezetői Albizottságának referensét, Barta Ferencet, a megyei szövetség elnökét és Szigeti Szabolcsot, a Komló Sport kft. ügyvezetőjét.

Zörgő Róbert, a megyei szövetség Játékvezetői Albizottságának elnöke értékelésében elmondta, hogy mintegy kétezer mérkőzésen működtek közre a játékvezetőink 2017/18-ban, külön kiemelte, hogy a sípmesterek miatt egyetlen mérkőzés sem maradt el a megyei érdekeltségű versenysorozatokban. A fiatalítás jegyében 19 ifjú játékvezetővel bővült a keret. Volt kire büszkének lenni idén is: a baranyai B. Pech Katalin, Vágvölgyi Mária kettős női Bl-selejtezők mellett az Ausztria – Románia mérkőzést vezették a női Európa-bajnokság selejtező csoportkörében. Míg az EHF az Andorka Miklós–Hucker Róbert kettőst jelölte az AEK Athén (görög)–AHC Potaissa Turda (román) férfi Challenge Kupa-döntő mérkőzésének visszavágójára. A baranyai páros a két csapat és a jelenlévő EHF képviselők megelégedésére vezette a mérkőzést. Rajtuk kívül jó úton jár az elitbe kerüléshez a Fekete-Tóth páros is.

 Barta Ferenc, a megyei szövetség szilárd helyzetéről, jelentős előrelépésről beszélt. Megsokasodott teendőik között egyik fontos területe a játékvezetők és versenybírók grémiumának felkarolása. Mint megjegyezte: a játékvezetők előtt álló kihívások egyre komolyabbak, így komoly teljesítményt is várnak. A pénzügyi alapok biztosítottak, emelkedő díjazással támogatják a munkát, amit a pályákon végeznek.

Kakas Mariann, a megyei szövetség főtitkára szerint az ideihez hasonlóan kemény év lesz az előttünk álló is. Növekedik a mérkőzések száma, amely hétvégenként már így is elérte a 20-30-at, ráadásul az NB II-t is megyénk rendezi. Felhívta a figyelmet a megyebajnokságra, ahol idén nagyon kiélezett mérkőzések zajlottak. Ennek okán a jövőben többször is versenybíró felügyeli majd a játék tisztaságát.

Az országos bíróküldésért felelős Bartha Zoltán a megszaporodott mérkőzésszám miatt is a fiatalítást jelölte meg elodázhatatlan célként. Továbbra is támogatják a játékvezetői keretek közötti átjárást. Véleménye szerint a baranyai játékvezetők jó úton járnak, „kiemelt potenciál” van bennük.

Szigeti Szabolcs a „másik térfélről” szólt a játékvezetőkhöz. Gratulált a baranyai elitet képviselő síposoknak, és azoknak, akik egyre közelebb járnak a legendává vált, egykori sztárjátékvezetőkhöz. Egyben támogatásáról biztosította a bírói kart a szakmai előmenetelük érdekében.

Az évértékelő ünnepségen jubilálókat köszöntött a megyei szövetség és a játékvezetői bizottság. 10 éves működésük alkalmából Várnai Tamás, Nagy Iván Csaba és Szászfai Csaba vehetett át emlékplakettet. Pályafutása lezárása és 25 éves bíró működése apropóján Kóbor Andrásnak adományoztak ugyancsak emlékplakettet.