Megnyílt a negyedik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) a mecseki városban, a június 3-ig tartó esemény versenyprogramjában tizenegy előadás látható.

 Pataki András fesztiváligazgató, főrendező a megnyitón elmondta: akadnak visszatérő társulatok, s érkeztek olyanok is, akik még nem léptek fel itt. Idén több mint nyolcvan produkcióból választották ki azt a tizenegyet, amely részt vesz a versenyben. A fesztiválra a házigazda komlóiak mellett érkeztek győri, székesfehérvári, pápai, veszprémi, inárcsi, körmendi, pécsi, ikervári, érmihályfalvai színjátszók. Az előzetes regisztrációk alapján már csak egy előadásra lehet bejutni, az eseményen a csoportok telt ház előtt mutatkoznak be.

Dr. Hoppál Péter, Komló országgyűlési képviselője, a rendezvény fővédnöke visszaemlékezett arra, négy évvel ezelőtt a helyi Súgólyuk Egyesülettel, egy remek csapattal szövetséget kötöttek. A lelkes társaságnak volt víziója, tenni akartak az itt élő közösségért. Ennek eredményeként jött létre egy olyan hiánypótló rendezvény, amely a legjobb, legsikeresebb magyar nyelv amatőr színjátszó fesztivállá fejlődött.

A megnyitón részt vett Fekete Péter, az Emberi Erőforrások  Minisztériumának frissen kinevezett államtitkára, aki örömmel érkezett első hivatalos vidéki útjaként Komlóra. Köszöntőjében kiemelte, azt az utat, törekvést amelyet elődje, Hoppál Péter képviselt ugyanúgy folytatja tovább. Hozzátette, hogy bizonyos szavakról ideje letörölni a másodlagost  jelentést. Ilyen az amatőr kifejezés is, a KASZT pedig egy olyan fesztivál, amely erősítheti ezt a törekvést, hogy ez a szó visszanyerje a valódi, értékhordozó jelentését a közösségek, kulturális élet és a színházak életében. A fesztiválra ajándékként elhozta a Petőfi Irodalmi Múzeumból Petőfi Sándor 1844-ben kiadott színházi zsebkönyvének egyik nyomatát.

 

A rendezvény védnöke, Polics József, Komló polgármestere arról beszélt, ugyanúgy készültek negyedik KASZT-ra, ahogy az elsőre. Bizonyítani szeretnék, hogy azt a jelzőt, amelyet kapott rendezvény másoktól- miszerint Közép-Európa egyik legerősebb amatőr színházi fesztiválja- arra rá is szolgálnak. Magasra tették maguk számára a mércét és örülnek annak, hogy a városban igénylik a minőségi kultúrát és ez a rendezvény is erősíti mindezt.

 

Fajcsi Ferenc, a Súgólyuk Színház rendezője, a KASZT házigazdája kiemelte: az esemény ünnep Komlónak és a színjátszóknak. Egy olyan fesztiválnak adhat otthon a település, ahol igazi barátságok, találkozások születnek. Örül annak, hogy a meghívott előadásokra nem csak a jelenben, hanem a jövőben is emlékeznek majd az emberek.

A produkciókat szakmai zsűri értékeli. Ennek elnöke, Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész, aki Reményik Sándor Pierrot-magának című versével köszöntötte a találkozót. Elmondta, nagy várakozás, kíváncsiság, öröm, munkálkodik benne és ő nézőként tekint az előadásokra, képesek-e őt elvarázsolni. A döntnökök között foglal még helyet Pataki András rendező, a soproni teátrum igazgatója, Németh Ákos, József Attila-díjas drámaíró és Regős János, rendező a Magyar Szín-Játékos szövetség elnöke.

Az idei fesztiválnak is lesznek városi ingyenes kísérőrendezvényei, kézműves piacot, családi napot, térzenét és koncerteket is tartanak. Fellépnek a KASZT-on pénteken az Attila fiai társulatból: Rudán Joe, Kalapács József, Tóth Reni. Láthatják a nézők szombaton Budapest Jazz Orchestra – Queen Real Jazz koncertjét Wolf Kati, Kocsis Tibor, Csordás Levente közreműködésével. Érkezik barátaival együtt vasárnap Vastag Csaba. A nyitónapon megtekinthetik kópházi What’sUpCi zenekar etno-folk-pop buliját és a helyi Súgólyuk Színház és a komlói 40+ zenekar közös előadását is.

A tavalyi fesztivált a celldömölki Soltis Lajos Színház Vaknyugat című előadása nyerte.