Az Európai Unió álláspontja, hogy a tagországok energiafelhasználásának egy része származzon megújuló energiából. Mivel Magyarországon nem volt meg ez az előírt arány, a kormány mind állami, mind pedig magáncégeken keresztül kívánja teljesíteni a követelményt.

Az önkormányzat sikerként könyvelheti el, hogy e törekvésből kifolyólag 70 hektárt értékesített vállalkozóknak napelempark létesítése céljából. Az említett Kossuth aknai és a budafai meddőhányók területén kizárólag napelemparkot telepíthetnek az érintett bérlők.

A volt budafai meddőhányó területén majd egy éves előszítés után elkezdődött a napelemparkok telepítése – tudtuk meg Polics József polgármestertől. A Komló Város Önkormányzata által bérbeadott területeken a telepítéseket ez év végéig be kell fejezniük a vállalkozóknak.

A polgármester hozzátette, egy-két esetben kértek határidő-hosszabbítást a munkálatok befejezéséhez, de ahogy látszik, a cölöpök már több helyen készen állnak várva a napelemeket és a jó időt a zöldenergia termeléséhez.