A Hotel-Békesziget kerthelyisége adott otthont a X. Komlói Bányásztalálkozó egyik leglátványosabb programjának, a bányász – kohász – erdész találkozónak.

A négynapos rendezvénysorozat már kötetlenebb programjának, a térség bányászain kívül, a felvidéki dobsinai-, rudabányai- és móri vendégek, a dunaújvárosi kohászok és a sásdi erdészek képviselői is részesei lehettek. Az ünnepségen a szervezők külön köszöntötték Szobota Lajost, rudabányai és Polics József komlói polgármestert.

A vendégek tiszteletére elhangzott erdész-, kohász- és bányászhimnuszt a Főnix kamarakórus tolmácsolásában hallgathatták meg a résztvevők.

A találkozó programjában Kőszegi Ernő, a Komlói Bányász Nyugdíjas Szakszervezet elnöke idézte fel a hátrahagyott kilenc bányásztalálkozó legszebb pillanatait. Emlékeztetett egy kőbányai robbantásra, a váraljai bányanyitás időszakára, csilleavatásokra, az 50 éves találkozójukat ünneplő vájáriskolásokra. A 2016-os találkozóra, amikor a bányász- kohász- erdész szakma képviselőivel bővült a résztvevők köre. Emlékezett arra, amikor 2017-ben Mérei Emil tiszteletére állítottak emlékkövet és emlékfát a Díszpolgárok sétányán.

Kőszegi Ernő a támogatóknak szánt köszöneten kívül megfogalmazta a bányászszakma komlói képviselőinek feladatát a bányásztalálkozóval kapcsolatban: „rajtunk múlik, hogy lesz-e folytatás”.

A találkozón a résztvevők – a „Tudod-e még?” a bányászszakmát érintő szellemi TOTO kitöltése mellett – a„Főnix” kamarakórus, a Bányászszív dalkör és a Die Bayerkrainers Trió műsorát tekinthették meg.