A X. Komlói Bányásztalálkozó programjában az Altáró Emlékhelynél avattak emléktáblát a város és a bányásztársadalom képviselői előtt.

Vass Dénes nyugalmazott bányamérnök Komló történelmét egy képzeletbeli üveggömb felszínére kivetítve, ide-oda forgatva írta le Komló történelmi korszakainak hangulatát, mind a paraszti létformát képviselő falu, mind a több millió tonna szenet kitermelő dübörgő város, vagy éppen a folyamatosan szépülő jelenkori Komló vonatkozásában. A bányamérnök visszaemlékezése végén Komlót folyamatosan szépülő, élhető városnak nevezte.

Az utolsó csille szén 2000. január 31-én jött fel Zobákon, azóta keressük az utunkat – emlékeztetett a szomorú dátumra Polics József polgármester. Hozzátette: „már nem rágódunk a múlt rossz döntésein, a bányászokat képviselő szervezetekkel együtt sorra újítjuk meg vagy hozzuk létre a bányászathoz kapcsolódó emlékhelyeket, ahogy az egy éve felújított altárót is”. A városvezető hangsúlyozta, a ma élők felelőssége átmenteni a múlt emlékeit, hagyományait a következő nemzedék számára.

Az ünnepségen márványtáblát adtak át, amely a komlói bányaüzemeket jelöli a város térképén. Az emléktáblát Polics József polgármester és Kőszegi Ernő, a Komlói Bányász Nyugdíjas Szakszervezet elnöke leplezte le.

A bányamanók közreműködésével koszorút helyezett el, és főhajtással tisztelgett a mélyművelésű korszak előtt Komló Város Önkormányzata, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete, a Mecseki Bányászok Szakszervezete, a dobsinai-, a rudabányai és móri vendégeink, a kohászok és az erdészek képviselői, a Bányász Emlékekért Egyesület, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület, a Légiúti Betegek Egyesülete, a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesülete, a Tisztelet Komlónak Egyesület, a Hét Domb Természetbarát Egyesület, és végül a Járadékos Bányászok Szakszervezete.

A koszorúzáson a Komló-Nagymányoki Fúvószenekar működött közre.