A Gagarin Iskola növendékei ismerik leginkább bányászati hagyományainkat, derült ki a bányászmúlttal foglalkozó komlói szervezetek vetélkedőjén.

A 10.Bányásztalálkozóhoz kapcsolódva rendezték meg a Muzeális Gyűjtemény épületében a „Kétszáz év a Mecsek mélyében” című bányászattörténeti vetélkedőt.

A résztvevő hét csapat a mecseki bányászat történetét és hagyományait idézte fel a jó hangulatú versenyen. A feladatok között bányászati eszközök-, kőzetek felismerése, igaz-hamis állítások eldöntése, Szent Borbáláról összeállított TOTO, bányatörténeti események időrendbe állítása, valamint általános kérdések szerepeltek, melyen a résztvevők bizonyították, jól felkészültek, ismerik a mecseki bányászat hagyományait.

Polics József, Komló polgármestere, a versengés fővédnöke szerint fontos, hogy azzal a témával, mely a megye, a város és a környék létét jelenti, ilyen sok fiatal foglalkozik; jó látni, hogy „Tolnától Baranyáig” ennyien összefognak a bányászat ügyéért. A résztvevők felé fordulva hangsúlyozta: „A bányában dolgozók egymásra utaltsága olyan összetartó erő, ami az élet más területén is erőt és hitet kell, hogy adjon.”

A verseny győztese, a Gagarin iskola csapata a zsűrivel: Kispál Marcell, Schmidt József, Horváth Lénárd, (felkészítőik: Kertész Gáborné, Firkó Jánosné)

A közel kétórás versenyen a Gagarin iskola 7. osztályosai végeztek az élen, megelőzve Nagymányok két csapatát. Az ismeretterjesztő vetélkedőn rajtuk kívül a pécsi Sziebert Róbert iskola, valamint az Origó-ház, továbbá a komlói Kenderföld-Somági iskola csapata vett részt. Versenyen kívül a Gagarin Iskola 8. osztályosai is elindultak, aki különdíjat vehettek át a zsűritől.

A verseny helyezettjei egy abaligeti kirándulást nyertek teljesítményükért.