„Hajrá bányász, ne add fel a reményt!” címmel tárta elénk fotógyűjteményét Klárik István egykori bányász. A bányásztalálkozó első komlói programját a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény ideiglenes kiállítótermében láthatták, hallhatták az érdeklődők.

Klárik István nem profi fotósnak, csupán amatőr krónikásnak vallotta magát, aki gépével megörökítette a komlói bánya szénporos mindennapjait és az utolsó csillét felszínre kísérő szomorúságát is.

Elmondása szerint arcokat, érzéseket, a lent folyó munkát próbálta filmre vinni még a 90-es években, titokban, a digitális gépek kora előtt. Jelentős részük állvány, vaku nélkül készült a fej- vagy a sűrített levegős lámpák fényénél, amelyek barnás vagy éppen zöldes árnyalatot kölcsönöztek az alkotásoknak.

A képeket – Klárik Istvánt is a soraik között tudó – Bartók Béla Férfikar kamarakórusának bordala vezette fel. A formációt dr. Lakner Tamás vezényelte. A klarinét mögött Császár András a komlói EFAMI tanára alapozta meg a hangulatot a bányász-himnusz strófáival.

A mecseki mélyművelés utolsó fejezetéről szóló fotókiállítást június 23-ig tekintheti meg a publikum, amihez Polics József hozzátette, reméli Komló oktatási intézményeiből is érkeznek osztályok, és a sokatmondó képek segítségével közelebb kerülnek Komló múltjához.