A Táncház Napjához kötődően idén is megtartották Komlón a Baranyai Gyermek Néptánctalálkozót. Fotó: Czeti Ádám

A Komlói Színház- és Hangversenyterem adott otthont a baranyai gyermek néptánccsoportokat hagyományos találkozójának.

Az idei rendezvényen a Sátorhelyi Gyermek Néptáncegyüttes, a Hosszúhetényi Népi Együttes Gyermek Néptánccsoportja, a kalocsai Kisbokréta -, a Misina Junior csoport vendégeskedett Komlón. A házigazdákat az EFAMI Picipöndöly, a Pipitér, a Városi Kispöndöly, a Kispöndöly és az Aprópöndöly képviselte.

A csoportok idei repertoárjában többek között moldvai, györgyfalvai, bodrogközi, baranyai, hegyközi és bukovinai táncok szerepeltek, amelyeket nívós zsűri értékelt.

A háromtagú zsűriben Taba Csaba, a Fóti Népművészeti Szakgimnázium vezetője, a gödöllői Szent István Egyetem Forduló Néptáncegyüttes és az ELTE Néptáncegyüttes művészeti vezetője, a Népművészet Ifjú Mestere; Szűcsné Urbán Mária, a jászberényi Viganó Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, a Népművészet Ifjú mestere, Aranygyöngyös táncos és Szávai József, a Tanac Néptáncegyüttes művészeti vezetője, Martin György-nívódíjas szakember foglalt helyet.

Értékelésük alapján a rendezvény zárásakor oklevelet vehettek át: Sátorhelyi Gyermek Néptáncegyüttes a sikeres bemutatkozásért, EFAMI Picipöndöly csoportja a hiteles és stílusos előadásért, Hosszúhetényi Népi Együttes Gyermek Néptánccsoportja a saját hagyomány színvonalas bemutatásáért, az EFAMI Pipitér csoportja a színvonalas koreográfia élményszerű előadásáért, a Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház Junior csoport a természetes előadásmódért, az EFAMI Városi Kispöndöly csoportja a játék élményszerű előadásáért, a Kisbokréta csoport a kiemelkedő színpadi produkcióért, az EFAMI Kispöndöly csoportja az igényes színpadi előadásmódért, az EFAMI Aprópöndöly csoportja az ízléses színpadi megjelenésért.

A bemutatókon a Sárarany zenekar, a Somkerék zenekar és a Vörös rezesbanda kísérte az együtteseket. A csoportok a fellépések között a komlói Kreatív Műhely kézműves foglalkozásán és a Sárarany zenekar táncházán vettek részt.