Komlói diákok pályamunkáját is beválogatták a kismartoni (Eisenstadt, Ausztria) székhelyű Esterházy Magánalapítvány alkotói versenyére. A nemzetközi megmérettetésen a Gagarin Iskolába járó testvérpár  – Rajnai Áron 6.a és Rajnai Léna 4.a – által készített makett több mint 500 pályamunka közül jutott a legjobbak közé.

Az alapítvány 2017/18-as tanévben immár második alkalommal szervezett középiskolásoknak országos történelmi versenyt, és általános iskolásoknak első alkalommal alkotói versenyt, amelynek nagyszabású díjátadójára került sor a közelmúltban, az ausztriai Kismartonban álló Esterházy-kastélyban.

A versenyek célja, hogy a tanulók felkészítő tanáruk vezetésével, önálló kutatói munkával megismerjék az Esterházy család történetét. A komlói testvérpár a Csákváron álló Esterházy-kastély makettjét készítette el, amivel a legjobbak közé jutottak.

Rajnai Áron ekképpen idézte fel az előzményeket: „Tanárnőm, Pap Judit Elza bátorítására indultunk el a versenyen. Hazaérve bújni kezdtük húgommal a netet, hogy lássuk, merre is vannak Esterházy-kastélyok, mert még sohasem voltunk egyikben sem. Nem akartam a verseny hivatalos honlapjáról választani, mert úgy gondoltam, hogy biztosan mindenki azt fogja csinálni. A csákvári kastély tűnt a legegyszerűbbnek, azt olvastuk róla, hogy ma már kórházként működik. Ezért esett erre a választásunk.

A testvérek munkáját beválogatták, bár nem kerültek a helyezettek közé, teljesítményükkel mégis elnyerték a szervezők elismerését, melynek köszönhetően részt vehettek a Kismartonban rendezett gálán.

A verseny méretéről sokat elmond, hogy a díjkiosztóra az egész ország területéről hívtak be pályamunkákat, sőt a felvidékről is érkeztek alkotók. Áron és Léna egyedül képviselte Baranyát a külsőségekben is Pazar díjátadó gálán.

Hiegl ZsoltKultúraKomlói diákok pályamunkáját is beválogatták a kismartoni (Eisenstadt, Ausztria) székhelyű Esterházy Magánalapítvány alkotói versenyére. A nemzetközi megmérettetésen a Gagarin Iskolába járó testvérpár  - Rajnai Áron 6.a és Rajnai Léna 4.a - által készített makett több mint 500 pályamunka közül jutott a legjobbak közé. Az alapítvány 2017/18-as tanévben immár második...