Emlékkövet avatott a komlói református egyházközség. A budapesti Kálvin téren kihelyezett 95 kő egyikének ikertestvérét a református és az evangélikus hívők közösen szentelték fel.

Tavaly a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulóját ünnepelték világszerte, így Magyarországon is. A hazai református közösség egy különleges emlékművet hozott létre ebből az alkalomból. A főváros Kálvin téren 95 emlékkövet helyeztek el a járdába beépítve, rajtuk a reformáció nagyjaitól származó idézetpárokkal. A szám természetesen az egyházi megújulást elindító Luther Márton 95 tézisére utal.

A Kálvin téri kövek másolatait 2018 során az ország különböző református egyházközösségeiben helyezik el az összetartozás szimbólumaként. Az egyiket ezek közül a komlói gyülekezet „fogadta örökbe”. A Bajcsy-Zsilinszky utcai református templom elé, a járdába beépített 49-es számú követ a napokban közös ünnepséggel avatta fel a református és az evangélikus gyülekezet.

„A határon inneni és túli magyar közösségben elhelyezett 95 kő egyetlen hatalmas emlékművet alkot, amely a református közösségek szorgalmát, kitartását és élni akarását szimbolizálja. A történelem során számos megpróbáltatásban volt részük hol hitük, hol magyarságuk miatt, de a nehézségekből is megerősödve kerültek ki” – mondta az ünnepség kapcsán Polics József polgármester. Aki külön köszönetet mondott azoknak a városi közfoglalkoztatottaknak, akik rendkívül szoros határidővel építették be a követ és tették rendbe a környezetét.